Co to je burčák a kdy ho můžeme ochutnat?
20.09.2005 | Mladá fronta Dnes
Burčák je burčákem jen několik hodin a právě v tu dobu je jeho ochutnávání skutečným chuťovým požitkem. Tak charakterizuje tento zvláštní nápoj vinařský odborník. Docela dobře chutnat ale bude i nějakou chvíli po svém „vrcholu“. A technicky vzato? Burčák je takzvané první víno vzniklé bouřlivým kvašením vinného moštu v sudech či tancích. Kvašení probíhá jeden až dva týdny za přítomnosti kulturních vinných kvasinek a při teplotě od 12 do 15 stupňů Celsia. Během tohoto kvašení se většina přítomného cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Ve výrobě vína se pokračuje jeho stáčením. A právě po jeho prvním stočení dostáváme nápoj s názvem burčák.
Ten má obvykle mléčně bílou barvu ještě zakalenou odumřelými bakteriemi. Výrazně tmavá barva burčáku značí, že už to vlastně ani burčák není - tedy že nápoj je už starý, anebo že není vyroben z vinných hroznů, ale třeba z jablek nebo jiného ovoce.
A kdy můžeme opravdový burčák ochutnat? Bezprostředně po období samotného sběru hroznů, což znamená zhruba na přelomu léta a podzimu. Ale to je jen velmi obecné období. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. V těchto dnech začali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebírat vzorky burčáku pro laboratorní rozbory, aby ověřili, zda v nich není přidaná takzvaná exogenní voda. Stejně jako do vína není možné přidávat vodu ani do burčáku. Přestože je takové „zmnožování“ vína nebo burčáku pro poctivé vinaře jedním z největších prohřešků, inspekce se s ním setkává. Kolují „moudra“, že burčák čistí krev a člověk by ho měl vypít přesně tolik, kolik má krve. Nikde už se ale neříká, jak vám po vypití tolika litrů bude. Proto prodejci burčáku doporučují chuť i správnou míru.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



