EuroFIR: nutriční složení potravin v Evropě
14.11.2005 | ÚZPI
Jde o výzkumný projekt financovaný z prostředků EU, který má sjednotit dosavadní systémy poskytující informace o nutričním složení potravin do jednoho systému, který bude využitelný v rámci celé Evropy. Je zprostředkován přístup k některým zdrojům informací o nutričním složení potravin. Na světě existuje asi 150 tabulek a elektonických databází zaměřujících se na složení potravin. Hodnoty pro určitou položku mohou být v rámci těchto databází rozdílné a to z řady důvodů.
Prostřednictvím 6. rámcového programu výzkumu a technologického vývoje v EU je v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin” financován projekt EuroFIR (European Food Information Resource Network). Jde o evropskou základnu (Network of Excellence, NoE) pro databázové systémy zaměřující se na složení potravin. Uvedenou základnu tvoří 40 subjektů: univerzit, výzkumných institucí, malých a středních podniků (SMEs) z 21 evropských zemí. Cílem EuroFIR je vytvořit jedinou databázi údajů o složení potravin, která bude využitelná v rámci celé Evropy.
Projekt EuroFIR byl zahájen 1. ledna 2005 a bude financován Evropskou komisí do prosince 2009. Předpokládá se, že po tomto datu dojde k samofinancování. Koordinátorem projektu je Výzkumný ústav potravinářský (Institute of Food Research, IFR) ve Velké Británii.
Více informací o projektu je k dispozici v internetových stránkách EuroFIR a v informační brožuře (viz příloha).
Příloha : Informační brožura k projektu EuroFIR [pdf ; 2166455 bytů]
Užitečné odkazy na informace o nutričním složení potravin:
* USDA: FNIC (Food and Nutrition Information Center)
* USDA–ARS (Agricultural Research Service): Nutrient Data Laboratory (NDL)
* USDA (United States Department of Agriculture)
* FAO: Food and Nutrition Division
* FAO: International Network of Food Data Systems (INFOODS)
* FAO (Food and Agricultural Organization of United Nations)
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



