Hrozny se začnou měnit na karlštejnský burčák
14.09.2004 | Berounský deník
Sklizeň hroznů pro přípravu burčáku se letos vlivem počasí opozdila téměř o měsíc. Září už bývá provoněné burčákem, ale letos se teprve na karlštejnských vinicích plánuje sklizeň hroznů. "Zatím nebyly zralé, proto začneme se sklizní příští týden. Musíme stihnout vyrobit burčák do karlštejnského vinobraní, které bude předposlední víkend v září. Mezi návštěvníky je o něj velký zájem,"uvedl technik Výzkumné stanice vinařské v Karl štejně Robert Žára. Působí také ve funkci sklepmistra, proto pro něj výroba burčáku není žádným tajemstvím.
"Záleží na cukernatosti hroznů a na teplotě moštu, ale většinou to trvá tři až šest dní, než se z moštu stane burčák. Nejvíce dobu vzniku ovlivňuje venkovní teplota, při níž se hrozny sklízejí. Mošt se mění na burčák při teplotě kolem patnácti stupňů," připomněl technik Robert Žára. Návštěvníci vinobraní se nemusí obávat, že by burčák neochutnali. "Uděláme všechno, co se dá, aby burčáku bylo dost," ujistil sklepmistr vinařské stanice. Sklepmistr Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně Robert Žára ukazuje, že sudy na letošní sklizeň jsou připravené.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



