Kritéria jakosti šunky v SR se zmírňují
05.07.2003 | ÚZPI
Nová úprava Potravinového kodexu na Slovensku mění podmínky prodej šunky tak, že se výrobek zařazuje do dvou kategorií, a to šunka speciál se 16 % bílkovin, resp. běžná šunka se 14 % bílkovin.
Od července měla na Slovensku platit nová úprava Potravinového kodexu, kterou se podle původního oznámení Ministerstva zemědělství měly zpřísnit podmínky pro prodej šunky. Nové, jednoznačné znění právní úpravy mělo zabránit zneužívání platného zákona, který výrobcům produktu označovaného jako šunka umožňoval obcházet náročné limity na obsah bílkovin. Jak ještě v květnu t.r. na základě testů objednaných Státní veterinární a potravinářskou správou zjistila Asociace spotřebitelů Slovenska, prodávala se v obchodech namísto vepřové šunky s minimálně 18 % bílkovin šunka, která v některých případech obsahovala méně než 11 %. Nižší obsah bílkovin pro spotřebitele znamená, že výrobek obsahuje více vody. Text nového znění Potravinového kodexu je již hotový a čeká na podpis ministra zdravotnictví. V platnost vstoupí s velkou pravděpodobností v srpnu. Na základě nového textu sice výrobci nebudou moci označovat za šunku masné výrobky s jiným než předepsaným složením, mění se ale původní povinné procento bílkovin. Namísto přísných osmnácti procent je navrhováno dělit šunku do dvou kategorií, a to na šunku speciál s 16 % bílkovin, a běžnou šunku s pouhými 14 % bílkovin. O přehodnocení původního právního předpisu v tomto smyslu požádal slovenský Svaz pracovníků v masném průmyslu s tím, že sporných 18 % vycházelo ze starých státních norem, přičemž technologie se ale mezitím změnily. Přísná slovenská kritéria, která se nebudou vztahovat na šunku dováženou ze zahraničí, by rovněž konkurenčně znevýhodnila domácí producenty. Dovážené šunky ze sousedních zemí totiž mohou obsahovat méně bílkovin, jsou tudíž lacinější a proto i atraktivnější pro spotřebitele. Tuto skutečnost potvrzuje i studie ministerstva zemědělství z níž vyplývá, že V EU si obsah bílkovin určuje každý stát sám. V rozhodnutí ministerstva byl tedy zohledněn stav v okolních zemích, kde se podíl bílkovin pohybuje od pěti do šestnácti procent.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



