Lahůdky v první vlně kontrol obstály
15.07.2003 | Mladá fronta Dnes
Lidé by si však měli dát pozor na hygienu prodeje, ta je někde horší, radí odborníci
Milovníci zmrzliny, cukrářských i lahůdkářských výrobků se nemusí ani v létě výrazněji obávat, že by jim oblíbené pochoutky způsobily zdravotní potíže. Kontroloři potravinářské inspekce se v kraji letos setkávají jen s ojedinělými prohřešky. Ani hygienici zatím nezaznamenali epidemii salmonelózy. "Pokud se týká zmrzliny, byly všechny odebrané vzorky v pořádku. Ale jeden nešvar u zmrzliny přesto je - a to hygiena prodeje. Tedy třeba znečištěná voda na mytí porcovacích kleští. Dále fakt, že řada prodejců manipuluje rukou s kornoutky, přestože do nich bere peníze," upozorňuje právník Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni Jaroslav Škopek. "Lidé by měli dávat pozor, jestli prodavač zmrzliny na tom kterém místě dodržuje základní hygienické podmínky prodeje," konstatuje Škopek.Inspektoři se nyní zaměřují i na kontroly cukrářských a lahůdkářských výrobků - ty totiž v letních měsících snadno podléhají zkáze. Kontrola zatím z dvaceti vzorků cukrářských výrobků odhalila jedno závažné porušení norem - obsah bakterií ve vzorku z jedné plzeňské výrobny cukrářského zboží totiž překročil mezní hodnoty a potravina tak byla zdravotně závadná. Při jejím požití by mohl člověk mít žaludeční a trávicí potíže. "Několik méně vážných prohřešků jsme zjistili i ve třech případech při kontrole lahůdkářského zboží a masných a mléčných výrobků," konstatuje Jaroslav Škopek. Podle něj inspekce povede ve vážnějších případech s výrobci i prodejci správní řízení a udělí pokuty. Ani hygienici v poslední době v kraji nezaznamenali epidemii salmonelózy, jež není v létě výjimkou. "Celkový počet případů onemocnění salmonelózou je sice o trochu vyšší než vloni, nicméně vždy se jedná o roztroušený výskyt v kraji. Jsou to ojedinělé případy," konstatuje Petr Pazdiora, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni.Kromě salmonelózy lidem při špatném tepelném zpracování pokrmů či nedodržení správného postupu při přípravě jídla hrozí také campylobacterióza, což je onemocnění s podobným průběhem jako salmonelóza. Obvykle postihuje děti a mladé osoby."Campylobacter se vyskytuje na drůbežím i jatečním mase. Campylobacterióza je letos častější než salmonelóza," upozorňuje Jaromíra Buzková, vedoucí odboru výživy Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.Důležité je rovněž nepodcenit uskladnění už uvařených pokrmů. Ty by rozhodně neměly chladnout při pokojové teplotě. Jídlo by se mělo sníst okamžitě po dovaření a pokud zbude, je třeba je co nejrychleji ochladit na deset stupňů Celsia a posléze na dva stupně Celsia."Dobrým výsledkům kontrol nahrává současné počasí, kdy nepanují klasická letní vedra, s oteplením se může situace zhoršit."
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



