Odhalování tajemství aroma révového vína
17.05.2001 | ÚZPI
Znalosti o arómatu vína se rozvíjely v souladu s rozvojem analytické chemie. V 19. století byly analytické metody zaměřeny na stanovení hlavních vinných složek (etanol, organické kyseliny, cukry). Vývoj chromatografických technik zahájila novou éru : v alkoholických nápojích bylo identifikováno více než 1300 těkavých složek a nové látky jsou stále objevovány. Na počátku 21. století umožnila rozvinutá analytická technika hledat model vztahů mezi těkavými složkami a senzorickými vlastnostmi nápoji. Pro optimalizaci zemědělských a zpracovatelských technologií vinné révy včetně procesů zrání vína jsou vyvinuty rychlé, automatizované techniky. Práce uvádí přehled hlavních těkavých složek obsažených ve vinném arómatu a přehled analytických technik. Rovněž se diskutují otázky přínosu netěkavých složek vína na aroma vína.
Další články v kategorii Potravinářství
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)