Oteplování by mohlo dle vědců negativně ovlivnit víno z jihu

Teplý rok je sice často spojován s dobrými ročníky vína, globální oteplování by však mohlo mít kvůli svým nepříznivým projevům do konce toho století opačné účinky na víno z některých jižních regionů. Agentuře AFP to řekl americký vědec Grégory Jones, který se ve francouzském Dijonu účastnil konference o vlivu klimatických změn na vinice. "První studie o změnách klimatu ukázaly, že oteplování mělo na kvalitu vína všeobecně příznivý vliv," řekl Jones. V budoucnu by však podle něj mohl mít tento fenomén neblahé důsledky pro mnohé oblasti. Kvůli suchu by mohly nastat problémy se zavlažováním, hrozí nemoci nebo eroze půdy kvůli opakovaným záplavám.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info