Pivní soutěže mohou být i matoucí
15.12.2001 | Hospodářské noviny
Za nejobjektivnější soutěž považují někteří odborníci České pivo.
Téměř každé české pivo má na své etiketě ocenění z nejrůznějších soutěží, které výrobcům ve velké míře slouží jako lákadlo na spotřebitele. V tuzemsku totiž existuje značné množství soutěží mezi pivovary, z nichž naprostá většina však podle odborníků nedokáže objektivně zhodnotit kvalitu nápoje.
Například pivem roku se podle časopisu Pivní kurýr stal potřetí v řadě dvanáctistupňový Budějovický Budvar, na druhém místě skončil Plzeňský Prazdroj a třetí příčku obsadila dvanáctka z nošovického Radegastu. V této anketě hlasují čtenáři měsíčníku Pivní kurýr, který je k dostání zejména v hostincích.
"O kvalitě piva rozhoduje především trh a tam si nestěžujeme. Proto například Pilsner Urquell nikam nepřihlašujeme. To platí pro Českou republiku i zahraničí. Značka Pilsner Urquell je totiž originální a nezaměnitelná," tvrdí mluvčí Plzeňského Prazdroje Jaroslav Pomp.
Mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek považuje za jedinou "objektivní" soutěž mezi pivovary České pivo (dříve Pivex). "Je to anonymní, dlouhodobá soutěž, jejíž výsledky mají v rukách nejen zástupci pivovarů, ale i výzkumného ústavu," říká Mikulášek. "Ostatní soutěže podle nás nejsou o kvalitě."
Šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Ivan Veselý na druhé straně míní, že každá soutěž, která zvyšuje popularitu piva, je pro jeho propagaci prospěšná.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



