Potravinářská inspekce má unikátní přístroj na odhalování falšovaných potravin
09.03.2006 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vybavila své laboratorní pracoviště v Brně unikátním zařízením na odhalování falšovaných potravin. Zařízení SNIF-NMR a IRMS (Site-specific Natural Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance and Isotope Ratio Mass Spectroscopy) umožňuje prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance sledovat distribuci izotopů na různých místech molekul obsažených v potravinách. Tato metoda umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček.
Potraviny jsou falšovány především tím, že jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než ve skutečnosti jsou. Je-li například výrobek označen jako „kakao“, musí být skutečně vyroben výhradně z kakaového prášku. Prokáže-li analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se právem domnívá, že si kupuje skutečné kakao. Celou řadu podobných případů už SZPI řešila a stále řeší. Jen v roce 2005 zahájila kvůli klamání spotřebitele celkem 456 správních řízení a uložila pokuty za více než 15 milionů korun. Nové zařízení inspekci umožní významně rozšířit škálu potravin, u nichž je falšování možné odahlit buď velmi obtížně nebo vůbec.
I když prioritou Evropské komise i SZPI jsou stále především zdravotně nezávadné potraviny, stává se odhalování falšovaných potravin další z ostře sledovaných oblastí potravinové bezpečnosti. Skutečně závadných potravin se v posledních letech dostává k evropskému spotřebiteli pouze mizivé procento. Naopak, snaha některých výrobců potravin o zisk na úkor kvality, je stále patrnější a jejich metody jsou stále propacovanější.
Zařízení za 46 milionů korun inspekce zakoupila koncem loňského roku a nyní probíhá jeho testování. Plný provoz by měl být zahájen v druhé polovině letošního roku, kdy inspekce hodlá prověřit nejprve vína.
Příklady odhaleného falšování potravin najdete na www.szpi.gov.cz v odkazu Tiskové zprávy.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



