Příjem reziduálního krmiva a růst těla u rostoucího skotu

Účinnost krmiva nejvíce ovlivňuje náklady na jednotku produkce a cenovou konkurenci masných výrobků na domácím i mezinárodním trhu. V produkci hovězího masa je jen 5 % celkově přijaté dietetické energie užito pro uložení proteinu, zatímco u vepřového a drůbežího masa to je 14 a 22 %.

Hlavním důvodem málo efektivní výroby hovězího masa je relativně malý počet potomků, malá reprodukční rychlost skotu a vysoká energetická potřeba pro záchov. Celkově 70-75 % dietetické energie spotřebuje skot na záchov.

Požadavky skotu na energii jsou různé a jejich dědivost je střední až vysoká; ukazuje se možnost selekce skotu podle tohoto ukazatele. Selekce na nižší energetické požadavky zvířat pro záchov je obtížná a účinnost krmiva souvisí s velikostí těla, intenzitou růstu, složením přírůstku hmotnosti a ochotou přijímat krmivo.

V Albertě (Kanada) provedli pokus za účelem stanovení vztahů mezi denním přírůstkem hmotnosti, velikostí těla, složením těla a příjmem zbytkového krmiva a pro kvantifikaci rozdílů v příjmu zbytkového krmiva nezávisle na složení těla mladého skotu.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info