Proteinová aditiva pro pekařské účely
15.03.2001 | ÚZPI
Při výrobě chleba a pečiva jsou proteinová aditiva velmi důležitou komponentou. U chleba napomáhají vytvoření správného objemu výrobku, u jemného pečiva jsou běžnou ingrediencí. Po dlouhá léta se pro tyto účely používaly mléčné produkty. Vzhledem k tomu, že jejich cena neustále vzrůstá, a také v důsledku stále trvajícího zájmu o nízkotučné výrobky, se pekaři často rozhodují pro použití mléčných proteinových koncentrátů. Společnost Dealer Dairy Canada (Brampton, Ont.) nabízí pro tyto účely řadu enzymově modifikovaných mléčných koncentrátů s chutí a vůní mléka. Máslo se často nahrazuje rovněž margarinem nebo hydrogenovanými rostlinnými oleji. Směsi koncentrátů jsou se staveny tak, aby byly co nejúčinnější jak po stránce jakostní, tak i cenové. V některých případech působí dokonce lépe než odstředěné mléko. Někdy se mléčný protein nahrazuje sójou. Běžné jsou kupř.směsi syrovátky a sóji.
Bakers Journal, 60, 2000, č. 2, s. 8
Další články v kategorii Potravinářství
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



