Rybí pokrmy udrží srdce v kondici
21.11.2008 | tyden.cz
Konzumace alespoň jednoho pokrmu z mořských ryb týdně snižuje riziko náhlého selhání srdce a následného úmrtí o více než 50 procent. Doporučená denní dávka důležitých omega 3 mastných kyselin, které obsahují především mořské ryby, je v EU 1,2 gramu na den.
V České republice je však průměrná denní spotřeba jen asi deset procent této dávky, řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Někteří lidé si podle něho s odporem vzpomínají, jak v dětství museli polykat lžičky rybího tuku. V tomto případě však podle Suchánka beze zbytku platí, že všechno zlé je pro něco dobré. Především tuky mořských ryb obsahují takzvané omega 3 mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví obrovský význam. Jejich konzumace výrazně omezuje vznik ischemické choroby srdeční. Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že zařazení alespoň jednoho pokrmu z mořských ryb do týdenního jídelníčku snižuje riziko náhlého selhání srdce a následného úmrtí o 52 procent.
Tresčí játra nad zlato
Důležité je podle Suchánka zvolit si správný zdroj zdraví prospěšných mastných kyselin. Z tohoto hlediska je nejzajímavější olej z tresčích jater. Lidé však nemusejí zavrhovat ani olej ze sardinek. Z celých ryb je dobré si pochutnat na sledi, makrele nebo tuňáku. Obsah prospěšných tuků je naopak velice nízký u konzerv.
Například tuňák ve vlastní šťávě ve skutečnosti neobsahuje z vlastních tuků téměř nic. Ty se totiž oddělí již na moři a prodávají se zvlášť za vyšší cenu. V konzervách je nahradí olivový olej. Ryby jsou také vynikajícím zdrojem jódu, upozornil Suchánek. Potřebnou dávku by měly zajistit dva pokrmy z mořských ryb týdně.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



