Sládek: Letošní nižší sklizeň se netýká ječmene, sladu bude dost
04.12.2003 | ČTK
Přestože se letošní sklizeň obilovin proti roku 2002 snížila o 16 procent, sladovnám a pivovarům nehrozí nedostatek sladovnického ječmene. Sladovny mají podle sládka Budějovického Budvaru Josefa Tolara dostatek suroviny, protože zemědělci poté, co na jaře museli kvůli nepřízni počasí zaorat značnou část ozimů, pole oseli jarním ječmenem, který je základní surovinou pro výrobu sladu. Budvar ročně spotřebuje asi 18.000 tun sladu, k jehož výrobě je třeba přes 22.000 tun ječmene z Hané. Pivovar upřednostňuje původní české odrůdy ječmene Akcent, Tolar, Amulet nebo Kompakt. "Kromě kvalitativních kritérií máme u našich tradičních dodavatelů smluvně zaručeno rovněž dodržení odrůdové skladby sladovnického ječmene," uvedl sládek.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



