Vinaři hlásí: Máme výjimečně skvělý rok
14.11.2003 | Denik.cz
Svatý Martin otevřel vinné sklípky a zahájil degustaci mladého vína. Letos se mají milovníci dobrého vína na co těšit. Rok byl pro vinnou révu velmi příznivý. "Oplýval teplem a slunečním svitem, hrozny obsahují více cukru. Vysoké teploty sice způsobily nižší výnosy, ale kvalita mladých vín je vynikající," uvedl Pavel Lacina, technolog společnosti Vinium Velké Pavlovice. Potvrzuje to i Josef Kadlčík, spolumajitel Arcibiskupských zámeckých sklepů v Kroměříži. "Letošní ročník má významně vysoké cukry. Například Rulanda bílá má cukernatost 25 stupňů, to se nám nepodařilo 25 let," pochlubil se vinař.
Očekává se, že průměrný výnos hroznů z hektaru se bude pohybovat kolem 5,25 tuny. "Cukernatost bude určitě v průměru vyšší než 20 stupňů," uvedl Martin Půček, tajemník vinohradnické a vinařské unie.
Zájemci se mohou těšit na bílá vína, která budou vyrobena v kategorii přívlastkových vín, tedy zejména kabinet a pozdní sběr. "Tato vína budou mít zajímavé vyzrálé a kořenité tóny," uvedl Půček s tím, že sází hlavně na Veltlínské zelené, Rulandské šedé či Sauvignon. U červených vín bude převažovat intenzivní barva, chuť vyzrálého ovoce a příjemně nízký obsah kyselin. Podle něj bude dobré zejména Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Vstup do Evropské unie přinese uvolnění konkurence na trhu. Vinaři se jí prý nebojí, protože umí vyrobit dobré víno. Naopak se někteří dokonce chystají na vyšší export.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



