Víno z Rakvic pijí také v Japonsku

Vsadil na tradici jižní Moravy, jejímž symbolem je vinné hrozno. Šel ovšem dál než většina jeho konkurentů. Než se Miloš Michlovský, vlastník firmy Vinselekt Michlovský, dostal k byznysu, učil na lednické zemědělské univerzitě. Podnikat začal po revoluci. Víno tehdy vyráběl doma v Rakvicích, pár sklepů měl pronajato po okolí. "Cílené podnikání, kdy už jsem věděl, co chci, začalo ale později, někdy v roce 1993," připomíná Michlovský. Do začátků měl něco našetřeno, něco půjčili dobří kamarádi.

"Kdo se tehdy usilovně snažil, tomu se dařilo. Krok po kroku. Taky daňová politika byla tehdy k podnikatelům šetrnější, což v začátcích pomohlo," popisuje vinař. Postupem času se s výrobou vína přestěhoval do prostor bývalého zemědělského družstva v Rakvicích a před necelým měsícem tady otevřel novou výrobní halu za šedesát milionů korun.Hrozny z jeho vinic, ale i z vinic okolních soukromníků, zpracovává moderní technologie, víno zraje v obřích nerezových tancích.

"Neoháním se velkými plány, budu spokojený, když se mi podaří firmu stabilizovat v tomto stavu. Snad do budoucna bych chtěl rozšířit stavy vinic na sto padesát, možná dvě sta hektarů," říká jednapadesátiletý muž, jehož víno dnes pijí lidé nejen v tuzemsku, ale i na Slovensku, v Irsku, Německu nebo i Japonsku.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info