Výrobci francouzských sýrů a vín brání svá privilegia
29.03.2004 | ČTK
Dát si Rigas Shampanietis může být v Rize dobrý nápad, ale ve francouzské oblasti Champagne se to líbit nebude. Podobné to bude s chorvatským sýrem "á la roquefort" nebo s argentinským burgundským. Co pojmenování, to pojem, za kterým jsou specifické místní podmínky, pevně kodifikované výrobní postupy a často i staleté tradice, takže se nelze divit, že se francouzští výrobci brání. Staletou tradici má ovšem i parazitování na proslavených značkách. První edikt, který trestal prodejce falešného roquefortu, byl vydán v Toulouse už v roce 1666.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



