Výskyt vitaminů B1, B2 a B6 v potravinách konzumovaných v ČR

Odborníci z Centra potravinových řetězců v Brně analyzovali celkem 100 kompositních vzorků, které reprezentovaly spotřební koš potravin v ČR. Vzorky byly složeny z komodit nakupovaných v tržní síti na 12 místech republiky. Nákup vzorků, zpracování, kulinární úprava a vlastní analýza probíhaly v rámci Systému monitorování. zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí.

Nejvyšší koncentrace vitaminu B1 byly zjištěny v následujících vzorcích: polévky v prášku, mražené krémy, kakao, šunka vepřová a maso vepřové. U vitaminu B2 patřily k nebohatším zdrojům játra, kakao, vařené masné výrobky a polévky v prášku. Nejvyšší obsah vitaminu B6 byl zaznamenán u koření, hovězího masa, rybích konzerv, vařených masných výrobků a jogurtů. K hlavním zdrojům skupiny vitaminu B z diety patřily následující potraviny: běžné pečivo, mléko, vepřové a kuřecí maso, brambory. U vitaminu B2 byly dále významných zdrojem vejce a u vitaminu B6 jogurty. Podle výsledků zjištěných v monitoringu dietární expozice byla doporučená denní dávka thiaminu pro průměrnou osobu v populaci ČR naplněna na 101 %, riboflavinu na 135 % a vitaminu B6 na 80 %.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info