Výživa má přímý vliv na činnost mozku

Nízká spotřeby zeleniny a ryb má negativní vliv na lidskou psychiku. Odborníci z oblasti výživy z nadace Mental Health Foundation zmapovali v jedné studii, jak mění způsob výroby potravin rovnováhu klíčových živin v organismu. Lidé v průběhu posledních 50. let konzumovali méně čerstvých potravin a naopak více nasycených tuků a cukru. Výsledkem této nepříznivé bilance je výskyt depresí a problémů s pamětí. Andrew McCulloch, předseda Mental Health Foundation vysvětlil, že se jedná o začátek pochopení toho, jak je možné ovlivnit prostřednictvím dodaných živin mozek jako orgán a jaké důsledky mají stravovací zvyklosti pro duševní zdraví. McCulloch vycházel z toho, že úprava psychického stavu mysli změnou výživy v některých případech přinesla lepší výsledky než použití medikamentů nebo psychoterapie. V současné době konzumují lidé podle studie v průměru o 34 % méně zeleniny a o dvě třetiny méně ryb v porovnání s obdobím před 50. lety. Zelenina a ryby jsou hlavními zdroji omega-3-mastných kyselin. Změny takového druhu mohou být dávány do souvislosti s možným výskytem depresivních stavů, schizofrenie, poruch udržení pozornosti (ADHD) a Alzheimerovy choroby.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info