České pivo proniklo i na Velikonoční ostrov, vaří se z tuzemských produktů

Iorana, to je název pro pivo, které se vyrábí na Velikonočním ostrově v Polynésii. Jde o ryze český produkt z českých surovin, který vzniká v českém minipivovaru. Iorana v tamním jazyce znamená pozdrav.

»Polynésie byla prakticky posledním místem na světě, kde dosud české pivo chybělo,« říká šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Minipivovar se nachází v jednom z nejluxusnější hotelů na ostrově a do provozu jej uvedl expert Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Tomáš Zoufalý. „Instalace technologie, uvedení do provozu, spolupráce s domorodci i potvrzení kvality nebylo vzhledem k tamním klimatickým i historickým podmínkám jednoduché, ale nakonec se vše zdařilo,« podotkl.

Od prvních kontaktů s chilským partnerem (Velikonoční ostrov je pod správou Chile) až do načepování prvního piva uběhly zhruba dva roky. »Pivo místním i turistům chutná,« tvrdí Zoufalý, který obsluhu v hotelu učil i správně čepovat pivo.

Minipivovar má roční kapacitu 300 hektolitrů. Pivo se vyrábí z mladinového koncentrátu, kterému se slengově říká pivo vprášku. Ten vzniká ze sladovnického ječmene, žateckého chmele a české vody.

Podobné minipivovary Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v minulosti instaloval například v Austrálii, Japonsku, Kanadě, Kazachstánu či Vietnamu.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info