Díky hrachu prokážou, zda je ryba čerstvá

Obyčejný hrách proslavil vědce z Univerzity Palackého v Olomouci. Získali z něj látku, díky níž mohou určit kvalitu rybího masa. Objev skupiny učitelů a studentů z katedry biochemie na přírodovědecké fakultě se podařilo patentovat ve Švédsku. Olomoučtí odborníci se tak nyní prosadili ve skandinávském potravinářském průmyslu. "Při rozkladu rybího masa se zvyšuje hladina látky histaminu. Tenká vrstvička enzymu z hrachu na speciálním čidle působí jako senzor, který přesně stanovuje právě hladinu histaminu. Je tak vlastně hlídačem čerstvosti rybího masa," vysvětluje šéf katedry profesor Pavel Peč.

Výzkumy vědců z katedry biochemie jen málokdy využije někdo v praxi. Tentokrát to vyšlo. "Měl jsem tu projekt podporovaný Evropskou komisí, jehož součástí byla i laboratoř ve švédském Lundu. I když to byl projekt, který se týkal výuky biochemie, byl skvělý, protože jsem tam získal kontakty," vzpomíná profesor Peč. Po úspěchu s patentem ve Švédsku podali nedávno olomoučtí vědci žádost o zapsání světového patentu. Profesor Peč takový úspěch hodnotí velmi skromně: "Proces vědeckého bádání je hluboce intimní. Někdy ani my sami nevíme, co vlastně děláme," říká slovy jednoho z hlavních zakladatelů molekulární biologie Francise Cricka. Olomoučtí biochemici se, řečeno s nadsázkou, nespecializují pouze na ryby. Společně s experty z univerzit v Japonsku, USA, Itálii, Německu či Francii zkoumají například vliv škodlivých látek a plísní na kvalitu ovoce a zeleniny.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info