Hygienici radí: zeleninu, i nezasaženou, raději vyhodit

V tom, jaká zelenina je poživatelná a jaká ne, nemají zcela jasno ani hygienici, na něž se o radu obracejí zelináři z Litoměřicka. Říkají, že posuzovat by se vše muselo přísně individuálně, podle místa pěstování. Proto raději doporučují i nepřímo zasaženou zeleninu ze zaplavených oblastí zlikvidovat.

"Zatím ještě nikdo neví, co se do vody, která tekla až od Šumavy, všechno dostalo. Vedle chemické kontaminace je znečištěna především mikrobiologicky. I přímo nezasažená zelenina si mohla cokoli natáhnout kořeny," uvedl Ing. Jaroslav Kubát z Okresní hygienické stanice v Litoměřicích. Doporučil všechnu zeleninu raději považovat za nepoživatelnou.

Podle jeho slov se chemický rozbor se svou vysokou cenou nevyplatí a navíc všechny látky, které zelenina obsahuje, je nemožné zjistit. "Je to jako bychom hledali jehlu ne v kupce, ale ve vagónu sena," vysvětlil Kubát. Dodal že se nyní soustřeďují především na sledování pitné vody.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info