Inaktivace mikrobů elektrostatickým nábojem

Pro omezení kontaminace – prodloužení trvanlivosti a zachování nutriční hodnoty čerstvých nebo jen minimálně opracovaných potravin byla ověřována metoda koronového výboje v elektrickém poli při vysokém napětí -elektrostatické ošetření. Dosud byl tento postup zkoušen jen u kapalných (příp. polotuhých a gelovitých) materiálů, kde se snížil počet mikroorganismů o 4 až 6 řádů. Pokud se prováděly pokusy s kořením nebo moukou, dosáhlo se snížení kontaminace jen o jeden řád.

Ve výzkumném pracovišti ve Wädenswil byl postup ověřován na čerstvém nakrájeném hlávkovém salátu. Salát, který byl kontaminován definovaným množstvím E. coli a Staphylococcus capitis, byl podroben až 20minutovému působení stejnosměrného elektrického pole o napětí 25 – 35 kV. Došlo k 80% snížení kontaminace, přičemž ve větší míře byly usmrceny gramnegativní zárodky (E. coli) než grampozitivní. Pro prodloužení trvanlivosti tento výsledek není dostačující a je třeba postup dále rozvíjet. Pro inaktivaci mikroorganismů není rozhodující tvorba ozonu v blízkosti elektrody při koronovém výboji, ale spíše výbojem vyvolané UV-záření.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info