Informace na obalech potravin jsou užitečné

Spotřebitelé, kteří se zajímají o informace na obalech potravin, snižují příjem tuků ve stravě a zvyšují spotřebu ovoce a zeleniny. K těmto závěrům dospěli vědci ze Střediska pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona v Seatlu v USA na základě telefonické dotazníkové akce u 838 náhodně vybraných dospělých v letech 1995-96 a poté 1997-98. Cílem výzkumu bylo zjistit, zdali lidé mají zájem o změnu svých stravovacích návyků. Spotřebitelé, kteří pravidelně četli informace na obalech, ve sledovaném období dvojnásobně snížili spotřebu tuků. Výrazné změny ve spotřebě tuků byly zjištěny u mladších osob s vysokoškolským vzděláním, u lidí středního věku a žen. Pokles spotřeby tuku u žen byl v porovnání s muži dvojnásobný. Pouze u žen a osob s vyšším vzdělání byl výrazně zvýšila spotřeba ovoce a zeleniny. Z výsledků výzkumu vyplývá, že informace na obalech skutečně pomáhají spotřebitelům v orientaci na trhu. Vzdělávací kampaně z veřejných fondů se musí zaměřit především na muže, mladé lidi a osoby se základním vzděláním.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info