Kódy hygienické praxe mohou potravinářům otevřít zahraniční trhy

Kódy fungují v unii jako nadstavba hygienických požadavků stanovených zákonem. Výrobci potravin patnáctky zavádějí Kódy správné hygienické praxe jako součást systému zabezpečení zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Nejsou sice obecně závazné, ale jejich zavedení a uplatňování může ovlivnit možnosti přístupu podniku na trh.

Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny je dodržování kódů v unii dobrovolné, ale zpravidla je podmínkou pro dodávání do velkoobchodů a obchodních řetězců. Dodržování pravidel správné hygienické praxe může českým potravinářským podnikům otevřít cestu na zahraniční trhy. Prakticky všechny nadnárodní společnosti je v Česku dodržují. Řada provozů, které například exportují do EU, je fakticky splňují, ale ještě je nemají formálně zavedeny. Nemalá skupina převážně menších a středních podniků však pravidla nesplňuje.

Každý potravinářský profesní svaz si začal podle Zdeňky Peškové z ministerstva zemědělství na kodéch sám pracovat. Některé obory potravinářského průmyslu mají již kódy připraveny, v některých oborech je vzhledem k různorodosti výroby potřeba zpracovat kódů více. Stanovuje se v nich například postup pracovníků při osobní hygieně a vstupu na pracoviště, ale i obecné požadavky na vybavení provozů a používané materiály. Dalším krokem bude zavádění připravených pravidel do podniků, které by měly oborovou normu zapracovat do vlastních vnitřních pokynů a zaškolit pracovníky.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info