Maso bezpečné, nemocnou krávu odhalí na jatkách

Poslední tři nové případy výskytu BSE u dobytka v České republice rozvířily hladinu diskusí. Přední odborníci tvrdí, že veřejnost nemusí mít obavy z konzumace hovězího masa, protože prochází údajně přísnými kontrolami. Navíc se u nás neprokázalo jediné onemocnění u člověka, jako tomu je např. ve Velké Británii.

To potvrdil i majitel dobrušských jatek Josef Kvasnička.

"Podle mě není možné, aby se do výroby dostalo maso z krávy s BSE. Na počet kusů je u nás stále evidováno minimum nemocného dobytka a navíc se provádějí testy, které nemoc vylučují a až poté se maso dále zpracovává. Do té doby se nepracuje ani s kůží," uvedl Kvasnička.

V praxi to vypadá tak, že bezprostředně po zabití každému zvířeti staršímu třiceti měsíců se odeberou vzorky mozkové tkáně, která putuje do Prahy. Veterináři tu vyloučí BSE a příslušná jatka mohou pokračovat ve zpracování.

"Každý vzorek putuje na expertizu pod číslem. Nikdo tedy neví, odkud kráva pochází a na jakých jatkách byla poražena. Tím se brání, aby nedošlo k úniku nebo i omylu," vysvětlil Kvasnička.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info