Moravští vinaři využijí mrazů k výrobě speciality: ledového vína

Teploty hluboko pod bodem mrazu uvítali v uplynulém týdnu jihomoravští vinaři, kteří chtějí vyrábět specialitu - ledové víno. Tato lahůdka, jejíž dvoudecilitrová lahvička vyjde až na pět set korun, může pocházet pouze z hroznů sklízených při teplotě nejméně šest stupňů pod nulou. Hrozny navíc při zpracování nesmějí rozmrznout. Odhadem osm tisíc litrů ledového vína vyrobí letos z odrůd Veltlínské zelené a Chardonnay společnost Znovín Znojmo se sídlem v Šatově. Loňská úroda z Veltlínského zeleného byla objemem poloviční. "Celkem jsme sklidili kolem 49 tun hroznů a počasí bylo pro vinaře jako na zavolanou," řekl ředitel společnosti Pavel Vajčner. Dalším velkým producentem ledového vína je Réva plus Rakvice na Břeclavsku, která ponechala hrozny na mrazu u téměř sedmi hektarů vinic. Je to ještě více než loni, kdy firma vyrobila necelých pět tisíc litrů speciality doporučované jako aperitiv nebo k dezertům. Žádanou specialitu zatím naopak nevyrábí firma Víno Mikulov. "Neměli jsme domluvenou surovinu, ale v budoucnu se na 'ledovku' určitě chystáme," uvedl ředitel podniku Jaroslav Hlaváč. Ani Vinné sklepy Valtice, podnik s největší výměrou vlastních vinic, se na produkci ledového vína letos nezaměřily.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info