Nový protein z brambor

Využití brambor s vysokým obsahem glykoalkaloidů, které potlačují příjem krmiva, omezuje jejich využití na úroveň pod 2,5 % z krmné dávky. Nový zdroj proteinu z brambor s nízkou koncentrací glykoalkaloidů byl nedávno porovnáván s rybí moučkou vysoké kvality V pokuse bylo použito celkem 32 odstavených prasat o hmotnosti 9,6 kg. Kontrolní krmivo obsahovalo 10 % rybí moučky , která byla v pokusných krmivech nahrazovaná 5, 7,5 a 10 % bramborového proteinu. Podle výsledků pokusu vykazovala selata krmená dávkou s podílem 7,5 a 10 % bramborového proteinu vyšší příjem krmiva (+ 17 %) a větší rychlost růstu (18 %).

Kladem bramborového proteinu je pravděpodobně vysoký obsah izoleucinu a valinu - aminokyselin, na jejichž obsah v krmivu mají selata vyšší požadavky než se dříve uvádělo.Pokus naznačuje, že protein z brambor s nízkým obsahem glykoalkaloidů lze použít v krmivech pro prasata v relativně vysoké koncentraci a rybí moučka může být nahrazena jiným vysoce kvalitním zdrojem aminokyselin.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info