Stabilita a nutriční příspěvek vitaminu A

Stabilita a nutricní príspevek vitaminu A

Vitamin E (tokoferoly a tokotrienoly) je v lidské výžive nepostradatelný. Soucasne má jako úcinný antioxidant schopnost zabranovat oxidativnímu poškození bunek prostrednictvím inaktivace volných radikálu a reaktivních kyslíkových sloucenin. Jako živina je doporucován pro dospelé v množství 12 - 15 IU denne, jako antioxidacní cinidlo ale v dávce 200 - 800 IU. V prí-rodní forme je ve strave obsažen pouze v množství predstavujícím zlomek doporucované hodnoty, která se ješte snižuje pri konzumaci prevažujícího množství nízkotucných potravin. Denní príjem 200 - 800 IU tudíž muže zabezpecit pouze konzumace suplementu vitaminu E, nebo fortifikovaných potravin, z nichž nejvhodnejší je chléb jako základní potravina. Pokud má ale prídavek vitaminu E splnit svuj úcel, nesmí negativne ovlivnovat jakost chleba, a informace o množství vitaminu E ve finálním výrobku musí zohlednovat jeho ztráty pri pecení. Chléb byl fortifikován vitaminem E v množstvích 200, 400, 800 resp. 1 600 IU na bochník o hmotnosti ca 0,5 kg. Tato množství nevykazovala na jakost chleba žádný negativní vliv. Z celkového pridaného množství však zustaly ve finálním výrobku pouze dve tretiny. Jestliže pocítáme s prumernou retencní hodnotou 67,2 % a skutecnou úcinností zdroje vitaminu E 81,8 %, poskytuje potom jedna 50g porce chleba fortifikovaného 1 600 IU vitaminu E na pulkilový bochník, témer ctvrtinu doporucovaného denního príjmu tj. 400 IU.

Pramen: Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 2, s. 159 . 162 (-kop-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info