Taniny ve výživě prasat

Ve výživě zvířat působí různé exogenní krmné enzymy. Málo odborných informací se zabývá vlivem různých krmných složek a doplňků na činnost exogenních enzymů v trávicím traktu zvířat. Taniny jsou ve výživě zvířat považovány za antinutriční látky, ale v určité koncentraci mohou mít příznivý vliv na zvířata v důsledku antimikrobiálních, anthelmintických a antioxidačních vlastností. Taniny z různých rostlinných extraktů působí jako prevence proti střevním parazitům, bakteriím, protozoím a virům a jsou ve velké míře užívány v tradiční medicíně k likvidaci průjmů. Někteří odborníci uvádějí omezený výskyt průjmů a sníženou mortalitu u hospodářských zvířat při aplikaci taninů z různých rostlinných extraktů.

Taniny tvoří komplexy s proteiny a snižují jejich stravitelnost. Negativní vliv taninů se sleduje i v důsledku vázání a inhibice endogenních enzymů. Odborníci řeší otázku, zda taniny ovlivňují i aktivitu exogenních enzymů.Cílem studie provedené v Lublani bylo zhodnotit vliv různých koncentrací taninu na účinnost exogenní fytázy aplikované do krmiv prasat. Zdrojem taninu byly extrakty z kaštanu jedlého.

Závěr studie uvádí, že taniny nesnížily vliv fytázy na využití fosforu; pozitivní vliv fytázy na stravitelnost proteinu byl významně snížen. Vzhledem k tomu, že různé proteiny reagují rozdílně na aplikované taniny, zůstává otázkou, zda jiné formy taninů (z jiných zdrojů) budou mít vliv na fytázu a další exogenní enzymy.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info