Trh s organickým masem ve Velké Británii

Odborníci na výrobu organického masa ve Velké Británii uvádějí, že není pravděpodobné, že se trh s červeným masem organicky vyrobeným zvýší podle předpovědi vlády a že je potřeba aby se více podniků s běžnou výrobou přeorientovalo na organickou výrobu a aby se začalo s produkcí hovězího masa z býčků pocházejících z farem s organickou výrobou mléka.

Vláda nedávno ohlásila, že se do roku 2007 zvýší trh s organickými produkty o 9 %. Podle ředitele Organic Livestok Marketing Co-o (OLMC) to však znamená 9% zvýšení výroby všech organických potravin a z toho zvýšení produkce masa bude jen o 1 %. Podstatnou část trhu s organickými produkty bude tvořit ovoce a zelenina.

Prodej organického masa se v posledních dvou letech ustálil. OLMC obchodovala se 17 000 kusů jehňat a 2250 kusy skotu. Prodej jehňat klesl v roce 2003 o 2000 a skotu se zvýšil o 250 kusů.

Podle odhadu ředitele OLMC se 60 % z jatečných hovězích těl prodává v konvenčním sektoru a supermarkety prodávají jako organicky vyrobené jen nejlepší partie jatečného těla. Dovážené organicky vyrobené vybrané partie se podílejí 27 %.

Podle ředitele OLMC by bylo potřeba, aby se v organických podmínkách odchovávala telata z farem s výrobou organického mléka, která se v současnosti prodávají na běžném trhu. Předpokládá, že by tato telata mohla nahradit importované organicky vyrobené hovězí maso. Problém je v ceně mléka a mléčných náhražek pro odchov.

Famrs Wkly, 141, 2004, č. 7, s. 29

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info