Vědci vypěstovali rajčata se zvláštní trvanlivostí
26.04.2002 | Právo
Genetickou úpravou se podařilo vědcům vypěstovat rajčata, která neměknou tak rychle, jako obyčejná, a mají chuť, jako kdyby byla právě utržena. Informoval o tom tento měsíc časopis Science. V současné době se rajčata určená do obchodní sítě sklízejí, když jsou ještě zelená a tvrdá. Je to jednak kvůli přepravě, kterou skutečně zralé plody špatně snášejí, jednak kvůli prodloužení možnosti skladování. Ve skladech se pak ošetřují etylenem, jenž jim umožňuje dokončit proces zrání a nabýt typické červené barvy. Ovšem nedostanou přitom chuť, typickou pro zralá rajčata utržená přímo na poli. Jim Giovannoni z výzkumného ústavu rostlin na Cornellově univerzitě ve státu New York identifikoval dva geny. Jeden, který řídí vývoj květu, a druhý kontrolující zrání rajčete. Modifikací genu zrání se podařilo tento proces zpomalit. Podle Giovannoniho se díky tomuto objevu budou moci plody ponechat na rostlině déle, aby získaly chuť a barvu, ale zůstala zároveň dostatečně tvrdá.
Další články v kategorii Zemědělství
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)

Tweet



