Vědci vypěstovali rajčata se zvláštní trvanlivostí

Genetickou úpravou se podařilo vědcům vypěstovat rajčata, která neměknou tak rychle, jako obyčejná, a mají chuť, jako kdyby byla právě utržena. Informoval o tom tento měsíc časopis Science. V současné době se rajčata určená do obchodní sítě sklízejí, když jsou ještě zelená a tvrdá. Je to jednak kvůli přepravě, kterou skutečně zralé plody špatně snášejí, jednak kvůli prodloužení možnosti skladování. Ve skladech se pak ošetřují etylenem, jenž jim umožňuje dokončit proces zrání a nabýt typické červené barvy. Ovšem nedostanou přitom chuť, typickou pro zralá rajčata utržená přímo na poli. Jim Giovannoni z výzkumného ústavu rostlin na Cornellově univerzitě ve státu New York identifikoval dva geny. Jeden, který řídí vývoj květu, a druhý kontrolující zrání rajčete. Modifikací genu zrání se podařilo tento proces zpomalit. Podle Giovannoniho se díky tomuto objevu budou moci plody ponechat na rostlině déle, aby získaly chuť a barvu, ale zůstala zároveň dostatečně tvrdá.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info