Vepřové a drůbeží výrobky mohou na Slovensko

S platností od pondělí 22. dubna dojde ke změně v podmínkách pro vývoz hovězího a vepřového masa, drůbeže i výrobků z nich z ČR na Slovensko. Na slovenský trh se tak dostanou nejen české tepelně zpracované produkty z hovězího, ale i vepřové a drůbeží. Na zmírnění restrikcí ve vzájemném obchodě se tento týden dohodli představitelé veterinárních správ obou zemí, potvrdila mluvčí slovenského ministerstva zemědělství Anna Majkútová. Hrozba déletrvající masné války tak byla podle všeho zažehnána. Po tomto datu se omezení vývozů nadále týká pouze živého skotu, čerstvého hovězího masa a tepelně neopracovaných výrobků. I v případě vepřového a drůbeže se určité dovozní restrikce mají napříště týkat pouze živých jatečných zvířat a čerstvého masa, nikoliv výrobků, ať již tepelně opracovaných, či neopracovaných. Na omezení vývozů masa z jatečných zvířat krmených masokostní moučkou vyrobenou z těl uhynulých zvířat (tzv. kadáverů) se nic nemění. Slovensko na rozdíl od většiny zemí EU trvá na zákazu krmení prasat a drůbeže těmito moučkami nejen na vnitřním trhu, ale i u všech dovozů. Čeští veterináři za tímto účelem vystaví vývozcům certifikáty.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info