Vliv hnojení sloučeninami síry na výnos a kvalitu cibule kuchyňské

Ve výživě cibule si v posledních letech zasluhuje zvýšenou pozornost obsah sloučenin síry v půdě, protože v některých lokalitách může být v půdě sloučenin síry nedostatek. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně ve spolupráci se Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitře řešily projekt, jehož cílem bylo objasnit závislost výnosu a kvality cibule kuchyňské na hnojení sloučeninami síry (projekt byl součástí výzkumného záměru AF MZLU v Brně, MŠMT CEZ 2.308/98: 432100001).

Ve vegetačním nádobovém pokusu s kuchyňskou cibulí byl prokázán pozitivní vliv zvýšeného obsahu síranové síry v půdě na úroveň 60 mg S-SO42- /kg na výnos cibulí, pokles obsahu dusičnanů a nárůst aminokyseliny cysteinu v cibulích. Průměrná hmotnost jedné cibule byla zvýšena o 17,3 % při současném poklesu nežádoucích dusičnanů o 31,6 % a zvýšeném obsahu cysteinu o 15 % v porovnání s kontrolní variantou. Bližší informace o projektu jsou uvedeny v příloze.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info