Využití identifikace sterolů pro průkaz autenticity olivových olejů

Falšování olivového oleje přídavky oleje slunečnicového, sójového nebo řepkového lze identifikovat na základě stanovení obsahu delta-7-stigmastenolu (přídavek slunečnicového oleje), campesterolu (přídavek sójového oleje), resp. brassicasterolu (přídavek řepkového oleje). Zvýšení obsahu těchto markerových sterolů proti povoleným hodnotám umožňuje rozeznat přídavek již 5-10 % olejů. Touto metodou byla též hodnocena autenticita čtyř olivových olejů z výstavy SIAL a deseti panenských olivových olejů z pražské tržní sítě a bylo zjištěno, že žádný z těchto olejů nevykazoval prvky falšování.

Czech J. Food Sci., 2001, 19 (3) 97-103.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info