Zelenina a vitaminy E a C zmírňují riziko Alzheimerovy choroby

Pracovníci Erasmova léčebného centra v Rotterdamu referovali 11.7 2000 na Světovém Alzheimerově kongresu ve Washingtonu o možnostech zmírnění rizika onemocnění Alzheimerovou chorobou při konzumaci vysokého množství zeleniny a vitaminů E a C. Bylo zjištěno, že vitamin E snižuje riziko demence obecně o 17 %, v případě Alzheimerovy choroby o 19 %, vitamin C o 9, resp. 18 % a konzumace vysokých dávek zeleniny o 19, resp. 18 %. Do výzkumu bylo zahrnuto 5 395 osob straších 55 let, jejichž stravovací zvyky byly sledovány po dobu 6 let. U 146 účastníků se vyvinula Alzeimerova choroba u 29 vaskulární demence. Bylo konstatováno, že "věk je jedním z hlavních rizikových faktorů demence", vzhledem k tomu, že ti, kteří onemocněli, patřili k nejstarší věkové skupině. Výzkum prokázal důležitý vztah mezi antioxidanty a demencí. Nicméně je třeba před doporučováním konzumace konkrétního, vysokého množství antioxidantů jako prostředků proti Alzheimerově chorobě a vaskulární demenci, uskutečnit ještě řadu dalších výzkumů.

Agense France-Presse, 12.7.2000 (kop)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info