Zelináři konkurují supermarketům čerstvým zbožím

Mnoho zákazníků chodí nakupovat ovoce a zeleninu na tržnici nebo k malým soukromým prodejcům. V současné době se ale velice rozrůstá nákupní síť nejrůznějších supermarketů a hypermarketů, které přetahují zákazníky témeř ve všech oblastech prodeje. Přesto se malí živnostníci nevzdávají.

"S prodejem je to v poslední době velice špatné. Jednak jsou dovolené, a potom v hypermarketech mají stejný sortiment zeleniny a ovoce jako mám já, ale mnohem levnější. Je velice těžké stanovit optimální cenu, když ve velkých obchodech prodávají zeleninu a ovoce o několik korun levněji než ji ve skladech nakoupím," stěžuje si mladoboleslavský majitel obchodu se zeleninou a ovocem Jiří Dohnal.

Přesto ale řada zákazníků žádá potraviny u drobných prodejců a stánkařů. "Jednoznačně preferuji kvalitu před cenou. Nejsem na tom zdravotně nejlépe, a tak konzumuji hodně zeleniny a ovoce. Bydlím kousek za Boleslaví, ale tu tašku s nákupem z trhu si vždycky ráda donesu domů," vysvětluje aktivní důchodkyně Anděla Srbová.

Sortiment na tržištích se téměř neliší od nabídky zeleniny a ovoce v kamenných obchodech nebo v malých stáncích. "V současné době se i u nás projevuje západní trend nakupovat třeba každý den, ale vždy čertsvé a po malých množstvích. Nakupující si přejí hodně rajčata, papriky, melouny, broskve a nektarinky. Na odbyt jdou ale také okurky na nakládání. Musí však být akorát. Zákazníků ale stále ubývá a zvlášť úterky, kdy je veliký trh na boleslavském Městském stadionu, je to špatné. Velkou roli také hrají dovolené," řekla prodavačka Věra Tomášová ze zeleninového stánku v Mladé Boleslavi.

V poslední době si zákazníci nejvíce stěžují na nedostatek kvalitních jablek. "Většinu ovoce, ale částečně i zeleninu bereme z velkoobchodů, kam je dovážena z ciziny. Stejně tak máme z dovozu i jablka, a tak jsou také o nějakou tu korunu dražší. Na druhou stranu nám zde ale jablka dodaná od českých pěstitelů leží třeba několik týdnů a zákaznící stejně nakupují drahá jablka z dovozu. Ta sice na první pohled vypadají lépe, jedno jako druhé, ale málo kdo ví, že během sezony jsou i pětadvacetkrát ošetřovány nejrůznějšími postřiky," vysvětluje Tomášová.

Pro drobné pěstitele tak nastává problém, kam s ovocem z velikých sadů. "V dnešní době neexistují žádné výkupy, takže pokud sadaři nemají chladné sklepy nebo prostory, kam mohou ovoce uskladnit přes zimu, zbývá jim jen jediná šance. Jezdit a nabízet vypěstované produkty po drobných živnostnících," poznamenává Tomášová.

Drobní odběratelé si nemohou dovolit ve skladech nakupovat velká množství jednotlivých druhů potravin, a tak mnohdy na jejich pultech chybí i základní druhy zeleniny nebo ovoce. "Záleží pouze na nás, co si objednáme, ale nemůžeme mít všechno. Za nějaký čas jsme získali přehled, co zákaznící žádají a naopak, co na pultech leží. Problém je například z čínským zelím, kterého bychom odebrali tak do pěti kusů. Ve skladech vám ale tak malé množství prodat nemouhou a více bychom ho neprodali. Ti mladší by si jej určitě rádi koupili do salátů. Zákazníci vyššího věku preferují ty druhy zeleniny, které se dají tepelně upravit," dodává Tomášová.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info