Zpráva o trhu zeleniny 22.týden 2001

NTIS

Ceské republiky

Nezávislý tržní informační systém

Mánesova 75

Praha 2 PSČ 120 58

02/22 000301

02/22 000405

Image1.jpg

AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY

----

Ročník V. Číslo 21

NTISČR

Image2.jpg

31. května 2001

Týden 22/2001

Zpráva o trhu zeleniny

Vydavatel

Obsah

Strana

NTISČR

Image3.jpg

Komoditní zpravodajství

1

Mánesova 75

Informace o cenách zeleniny v ČR

2

Praha 2

Zahraniční obchod

4

PSČ 120 58

Informace ze zahraničí

5

KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ

Ceny zemědělských výrobců (CZV) ve 22. týdnu, ve srovnání s 21. týdnem, se snižovaly. Průměrné CZV se změnily v rozpětí 10,4 % až 2,7 %. Nejvíce se snížila průměrná CZV salátu hlávkového ( 10,4 % na 4,30 Kč/ks) a brukve ( 8,2 % na 5,60 Kč/ks).

V následujícím období se z domácích druhů zeleniny očekává vyšší nabídka než poptávka u cibule lahůdkové, kedluben, okurek salátových, rajčat rychlených, ředkvičky a zelí kysaného baleného i volného. Nabídka bude nižší než poptávka u cibule suché světlé, póru a salátu hlávkového.

Obchodní odbytové ceny (OOC) ve 22. týdnu proti 21. týdnu nastal z tuzemských druhů pokles u červené řepy, ředkvičky, zelí hlávkového červeného a žampiónů. Pokles průměrné průměrných OOC těchto druhů zeleniny byl mírný s výjimkou ředkvičky ( 15,6 % na 5,40 Kč/sv.). Z dovezených druhů zeleniny došlo k poklesu průměrných OOC brukve bílé, cibule suché světlé, kapusty hlávkové, křenu, květáku, melounu vodního, mrkve a karotky, mrkve svazkové, okurek salátových, všech druhů papriky, pekingského zelí, rajčat, ředkve bílé, ředkviček, salátu hlávkového, špenátu a zelí hlávkového bílého. Z těchto druhů zeleniny došlo k výraznému poklesu průměrné OOC u salátu hlávkového ( 34,6 % na 2,70 Kč/ks), papriky žluté ( 33,6 % na 70,70 Kč/kg), papriky oranžové ( 21,9 % na 85,10 Kč/kg), ředkve bílé ( 15,3 % na 29,30 Kč/sv.), rajčat ( 13,8 Kč/kg) a pekingského zelí ( 13,1 Kč/kg na 29,10 Kč/kg). Růst průměrných OOC byl zaznamenán z tuzemských druhů u cibule suché světlé i červené a zelí hlávkového bílého. Růst průměrných OOC byl u těchto druhů zeleniny mírný (+ 1,6 % až + 3,9 %). Z dovezených druhů zeleniny se zvýšily průměrné OOC celeru bez natě, česneku suchého, petrželové natě (kadeřavé), póru a zelí hlávkového červeného. Z těchto druhů zeleniny byl výrazný růst průměrné OOC zjištěn u zelí hlávkového červeného (+ 36,4 % na 18, Kč/kg), petrželové natě (+ 27,4 % na 139,30 Kč/kg) a póru (+ 15,4 % na 39,70 Kč/kg).

Zahraniční obchod

V období měsíce dubna 2001 byla nejvíce importována rajčata (5 767,9 t za jednotkovou hodnotu 17,00 Kč/kg). Hlavními dodavateli rajčat byli Španělsko 5 132,4 t za 16,60 Kč/kg) a Maroko.(364,4 t za 18,60 Kč/kg). Cibule bylo nakoupeno 3 727,6 t za 4,00 Kč/kg), zejména z Polska (2 524,9 t za 3,10 Kč/kg), Itálie (35,4 t za 32,10 Kč/kg) a ze Slovenska (32,1 t za 26,60 Kč/kg). Okurek salátových se dovezlo (3 713,3 t za 18,90 Kč/kg), převážně ze Španělska (2 066,6 t za 18,10 Kč/kg) , Nizozemska (1 368,9 t za 19,30 Kč/kg), Slovenska (81,7 t za 26,10 Kč/kg) a Itálie (71,4 t za 24,30 Kč/kg). Mrkve bylo dovezeno 3 086,8 t za 8,20 Kč/kg, nejvíce z Nizozemska (1 908,8 t za 7,20 Kč/kg), Belgie (640,3 t za 10,60 Kč/kg) a Francie (274,6t za 7,20 Kč/kg). Papriky bylo dovezeno 2 290,8 t za 37,20 Kč/kg, nejvíce ze Španělska (2 109,0 t za 37,00 Kč/kg). Zelí hlávkového se dovezlo 2 020,1 t za 4,30 Kč/kg). Pekingského zelí bylo nakoupeno 1 096,3 t za 15,70 Kč/kg, nejvíce v Polsku 305,4 t za 8,40 Kč/kg. Ředkviček a řepy salátové se dovezlo 891,1 t za 17,60 Kč/kg, převážně na Slovensku (494,1 t za 20,80 Kč/kg) a v Itálii (179,6 t za 18,60 Kč/kg). Polsku (59,9 t za 7,10 Kč/kg) a Maďarsku (57,9 t za 10, Kč/kg).

NTISČR

Image4.jpg

NTISCR

Image5.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 31. 5. 2001 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Ceny zemědělských výrobců

Změna průměrné CZV

proti 24. 5.

--

minimální

maximální

průměrná

v Kč

v %

Brukev

ks

4,50

6,50

5,60

-0,50

-8,2

Cibule lahůdková

sv.

4,00

5,00

4,40

-0,30

-6,4

Cibule s natí zelenačka

kg

8,00

12,00

9,40

-

-

Cibule se seřezanou natí

kg

10,00

12,00

10,70

-

-

Kapusta hlávková raná

kg

8,00

10,00

9,20

-

-

Květák

ks

14,00

22,00

17,80

-

-

Okurky salátové

kg

20,00

26,00

21,80

-0,80

-3,5

Rajčata

kg

23,00

31,00

27,10

-2,10

-7,2

Ředkvička

sv.

2,50

5,50

3,60

-0,10

-2,7

Salát hlávkový

ks

3,00

5,50

4,30

-0,50

-10,4

Salát ledový

ks

9,00

23,00

14,00

-

-

Zelí hlávkové rané

ks

9,00

11,00

9,80

-

-

Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ

--

Nákupní ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brukev s natí bílá

ks

3,00

8,50

5,70

4,60

6,80

6,00

Celer bez natě

kg

-

-

-

17,00

19,50

18,00

Celer s natí

ks

-

-

-

5,50

9,00

7,30

Cibule suchá světlá

kg

-

-

-

7,70

8,90

8,40

Cibule suchá červená

kg

8,50

9,00

8,80

-

-

-

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

4,50

6,00

5,00

Červená řepa

kg

-

-

-

4,50

6,50

5,50

Česnek

kg

-

-

-

33,80

36,50

35,30

Kapusta hlávková

kg

-

-

-

26,90

39,80

33,70

Kapusta hlávková

ks

-

-

-

9,80

13,00

11,40

Kopr

sv.

7,00

7,00

7,00

-

-

-

Křen

kg

-

-

-

40,50

49,00

44,80

Květák

ks

-

-

-

18,40

25,00

21,70

Meloun vodový

kg

-

-

-

14,00

15,90

14,80

Mrkev a karotka

kg

-

-

-

16,30

20,00

18,10

Mrkev a karotka s natí

ks

-

-

-

20,30

20,30

20,30

Okurky salátové

kg

-

-

-

13,900

23,00

17,10

Paprika bílá

kg

-

-

-

36,90

75,00

65,20

červená

kg

-

-

-

49,50

65,50

55,60

oranžová

kg

-

-

-

58,20

81,00

69,60

zelená

kg

-

-

-

38,10

45,00

40,40

žlutá

kg

-

-

-

47,00

76,60

58,10

slovenská

kg

-

-

-

61,80

8,00

70,90

Pekingské zelí

kg

22,00

24,50

23,30

18,50

29,50

24,60

Petrželová nať kadeřavá

kg

-

-

-

68,00

155,00

111,50

Petržel

kg

18,00

39,50

28,80

22,50

26,80

24,70

Pór

kg

-

-

-

21,40

55,10

31,20

Rajčata

kg

-

-

-

18,00

25,80

20,10

Ředkev bílá

ks

-

-

-

17,00

29,00

23,00

Ředkvička

sv.

3,50

5,00

4,20

4,20

4,50

4,40

NTISCR

Image6.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pokračování tabulky

Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ

--

Nákupní ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Salát hlávkový

ks

4,60

5,50

5,10

3,50

4,50

3,80

Špenát

kg

-

-

-

44,00

48,40

46,20

Zelí hlávkové bílé

kg

-

-

-

12,50

16,70

14,00

Zelí hlávkové bílé rané

ks

-

-

-

11,30

13,00

12,40

Zelí hlávkové červené

kg

7,70

10,50

9,10

14,20

16,90

15,20

Zelí kysané balené

kg

6,50

11,50

8,00

5,50

6,50

6,00

Zelí kysané volné

kg

8,00

10,30

9,30

6,50

9,00

7,80

Žampiony

kg

41,60

46,90

44,30

---

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH

Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ

--

Odbytové ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brukev s natí bílá

ks

6,00

10,00

8,30

6,30

8,90

7,60

Celer bez natě

kg

-

-

-

20,00

24,50

22,00

Celer s natí

ks

-

-

-

7,10

12,20

9,70

Cibule suchá světlá

kg

10,50

10,90

10,70

8,50

15,00

10,90

Cibule suchá červená

kg

10,90

12,20

11,60

9,00

9,90

9,50

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

5,90

8,10

6,80

Červená řepa

kg

6,00

7,90

7,00

7,80

8,80

8,30

Česnek

kg

-

-

-

37,00

52,00

43,80

Kapusta hlávková

kg

-

-

-

32,80

48,40

41,90

Kapusta hlávková

ks

-

-

-

12,40

16,90

14,10

Kopr

sv.

8,90

16,00

11,50

-

-

-

Křen

kg

-

-

-

51,80

60,00

56,50

Květák

ks

-

-

-

20,50

29,90

25,80

Meloun vodový

kg

-

-

-

16,00

18,70

17,70

Mrkev a karotka

kg

-

-

-

12,00

25,80

21,10

Mrkev a karotka s natí

ks

-

-

-

19,50

23,80

22,10

Okurky salátové

kg

-

-

-

17,50

27,90

21,90

Paprika bílá

kg

-

-

-

47,90

89,90

77,30

červená

kg

-

-

-

51,50

76,00

63,50

oranžová

kg

-

-

-

70,30

99,90

85,10

zelená

kg

-

-

-

47,90

64,00

51,70

žlutá

kg

-

-

-

52,00

93,30

70,70

slovenská

kg

-

-

-

75,00

100,00

83,60

Pekingské zelí

kg

-

-

-

24,50

35,00

29,10

Petrželová nať kadeřavá

kg

50,90

56,00

53,50

88,40

190,20

139,30

Petržel

kg

-

-

-

25,00

35,00

31,70

Pór

kg

-

-

-

27,20

66,90

39,70

Rajčata

kg

-

-

-

22,20

29,90

24,40

Ředkev bílá

ks

-

-

-

20,90

37,70

29,30

Ředkvička

sv.

4,50

6,00

5,40

5,70

5,90

5,80

Salát hlávkový

ks

5,60

9,50

7,40

4,50

5,90

5,10

Špenát

kg

-

-

-

57,30

58,00

57,70

NTISCR

Image7.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

Zahraniční obchod

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pokračování tabulky

Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ

--

Odbytové ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Zelí hlávkové bílé

kg

11,80

16,00

13,00

15,00

19,50

16,60

Zelí hlávkové bílé rané

ks

-

-

-

13,40

16,90

15,70

Zelí hlávkové červené

kg

9,90

12,00

11,30

15,00

20,00

18,00

Zelí kysané balené

kg

8,00

9,00

8,50

7,90

8,80

8,40

Zelí kysané volné

kg

9,50

12,90

11,30

11,40

12,20

11,80

Žampiony

kg

49,00

58,10

53,70

52,90

54,00

53,50

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.

Dovoz vybraných druhů zeleniny od 21.5. do 27.5. 2001

Druh

DOVOZ

z toho dovoz

zeleniny

celkem

EU

CEFTA

Artyčoky

0,1

82,1

0,1

82,10

-

-

Brokolice

9,10

67,00

9,10

67, 00

2,6

24,60

Celer hlízový

55,0

11,50

55,0

11,50

-

-

Celer ne hlízový

2,0

30,00

2,0

30,00

-

-

Cibule

757,5

7,00

499,0

7,50

258,5

6,20

Cibule šalotka

0,1

33,80

0,1

44,60

0,1

10,10

Česnek

50,00

27,40

6,0

31,00

-

-

Chřest

1,5

78,80

0,6

116,40

0,9

54,00

Kapusta hlávková

42,2

21,50

4,6

31,60

37,7

20,30

Kapusta růžičková

2,0

24,60

2,0

24,60

-

-

Květák

102,3

17,60

91,4

17,10

10,9

22,40

Lilek

5,4

30,70

5,4

30,70

-

-

Mrkev

114,7

17,30

92,6

17,90

2,7

29,30

Okurky čerstvé, chlazené

849,2

14,40

693,6

14,00

135,6

16,70

Okurky nakladačky

3,0

16,60

3,0

16,60

-

-

Paprika

276,5

46,80

253,7

45,60

11,5

75,40

Pór

14,20

24,00

6,2

33,40

8,0

16,60

Rajčata

901,3

19,20

884,6

19,10

4,7

36,20

Ředkvička, řepa salátová

90,9

19,30

12,3

23,60

78,6

18,60

Salát ne hlávkový

1,7

87,20

1,5

82,20

-

-

Špenát

0,4

47,20

0,4

47,20

-

-

Tykve

7,1

30,60

7,0

28,80

-

-

Zelí hlávkové

218,3

6,50

102,1

9,40

55,3

5,80

Zelí pekingské

174,3

20,30

1,3

32,50

173,0

20,20

Žampiony

7,8

38,20

2,0

30,00

7,8

38,20

Poznámka : Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží. 1) Jednotková hodnota.

Pramen : Celní statistika, měsíční sledování

NTISCR

Image8.jpg

Zahraniční trhy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN

Datum zjištění ceny: 24. 5. 2001 DEM/MJ

Druh zeleniny

Země

původu

MJ

Hamburk

Mnichov

Berlín

Stuttgart

Hannover

Brokolice volně/fólie

Španělsko

100 kg

400-520

330-400

400-450

330-380

408-500

Brukev

Německo

100 ks

95-12

60-70

-

70-85

80-100

Celer

Německo

100 kg

150-180

110-120

120-140

120-135

120-135

Cibule pytel

Španělsko

25 kg

15-20

12-13

18-20

14-15,5

16-21

Cibule pytel

N. Zéland

25 kg

32-37

36-37

32-36

34-35

33-36

Cibule 35-50/40-60

Nizozemsko

25 kg

16-18

13-14

12-15

15,5-17

20-21

Cibule 50-70/60-80

Nizozemsko

25 kg

13-15

13-14

12-15

15,5-17

-

Cibule svazková

Německo

100 sv.

62-75

60-70

70-75

60-75

70-80

Česnek

Argentina

100 kg

380-440

460-500

400-450

420-450

460-540

Kapusta hlávková

Itálie

100 kg

300-320

220-240

240-300

240-280

213-220

Květák

Francie

6 ks

-

14-15

14-16

22-14

18-19

Květák

Německo

6 ks

18-22

16-18

15-18

16-21

15-18

Meloun vodový

Španělsko

100 kg

75-120

70-80

90-110

80-100

100-130

Mrkev s natí

Itálie

100 sv.

95-125

100-120

130-150

140-160

100-120

Mrkev

Nizozemsko

100 kg

110-150

130-140

120-150

140-150

140-160

Mrkev

Německo

100 kg

110-150

-

115-140

-

130-145

Mrkev

Itálie

100 kg

145-200

130-190

140-170

150-190

150-200

Okurky salátové

skleníkové 400-500 g

Nizozemsko

100 ks

85-100

90-100

90-100

90-100

-

skleníkové 500-600 g

Nizozemsko

100 ks

100-115

100-105

100-110

100-105

-

skleníkové 600-750 g

Nizozemsko

100 ks

100-125

100-110

105-115

102-120

104-110

skleníkové 400-500 g

Německo

100 ks

85-100

91-98

100-110

98-110

98-110

skleníkové 500-600 g

Německo

100 ks

95-120

104-108

100-115

105-116

105-120

skleníkové 600-750 g

Německo

100 ks

100-125

109-112

110-120

120-128

110-115

Paprika zeleninová

zelená G/GG

Španělsko

100 kg

200-250

240-260

250-300

190-240

210-300

červená G/GG

Španělsko

100 kg

400-540

480-500

350-400

300-480

350-560

žlutá G/GG

Španělsko

100 kg

280-340

300-320

300-350

240-300

-

Pažitka

Německo

100 sv.

20-30

24-25

22-24

30-40

30-50

Petržel

Německo

5 kg

28-33

-

18-22

29,5-36

27-32,5

Rajčata

polní 47-57mm

Španělsko

6 kg

7-9

8-9

8-10

6,5-10

10,5-11,5

polní 57-67mm

Španělsko

6 kg

7-9

8-9

8-10

6,5-10

11-12

polní 47 - 57 mm

Kan. ostrovy

6 kg

7-9

9-10

9-11

7,5-11

12-14,5

polní 57 - 67 mm

Kan. ostrovy

6 kg

7-9

-

9-11

7,5-11

12,5-14

polní

Německo

5 kg

11,5-15

14-15

14-16

12,5-15

17-17

Ředkvička

Německo

100 sv.

52-65

-

45-60

46-65

55-70

Salát ledový fólie

Německo

8-10 ks

22-28

17-22

18-22

18-22

15-20

Salát ledový fólie

Španělsko

8-10 ks

23-30

22-23

20-24

-

18-20

Salát ledový

Německo

6-9 ks

-

16-25

13-15

8-11

8-9

Špenát

Německo

100 kg

160-230

-

180-220

160-200

200-240

Zelí hlávk. bílé

Německo

100 kg

60-80

65-80

60-80

80-90

70-90

Zelí hlávk. bílé rané

Itálie

100 kg

190-250

150-160

180-200

200-220

-

Zelí hlávk. červené

Německo

100 kg

75-95

70-80

70-90

80-90

75-100

Čínské zelí

Německo

100 kg

180-210

150-200

180-200

130-155

120-175

Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek

Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo 24.5. 2001

NTISCR

Image9.jpg

Zahraniční trhy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg

-

Rumunsko

Bulharsko

Litva

Německo

Chorvatsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,40

20.

0,29

18.

0,36

18.

-

-

0,46

18.

2. Mrkev

0,60

20.

0,28

18.

0,42

18.

0,54

20.

0,73

18.

3. Zelí hlávk. bílé

0,40

20.

0,20

18.

0,28

18.

0,35

20.

0,32

18.

4. Okurky salát.

0,72

20.

0,46

18.

0,98

18.

0,80

20.

1,01

18.

-

Maďarsko

Estonsko

Makedonie

Polsko

Slovensko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,33

20.

-

-

0,33

20.

0,29

20.

-

-

2. Mrkev

0,39

20.

0,50

20.

0,46

20.

0,43

20.

-

-

3. Zelí hlávk. bílé

0,43

20.

0,18

20.

0,13

20.

0,17

20.

0,14

18.

4. Okurky salát.

0,43

20.

1,18

20.

0,54

20.

0,90

20.

0,57

18.

Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín

Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku PLN/MJ

Druh zeleniny

-

Bronisze

Lublin

Sandomierz

Wroclaw

Zielona Góra

MJ

25.5.01

25.5.01

25.5.01

25.5.01

25.5.01

Celer

kg

1,20 - 3,50

3,00 - 3,50

2,00 - 2,50

3,00 - 3,50

3,00 - 4,00

Cibule světlá

kg

0,60 - 1,00

0,50 - 0,60

0,80 - 0,90

0,60 - 0,60

0,80 - 0,90

Červená řepa

kg

0,20 - 0,50

0,40a - 0,50

0,34 - 0,40

0,40 - 0,40

0,70 - 0,80

Květák

ks

2,50 - 3,50

2,50 - 2,70

0,80 - 1,80

-

2,60 - 3,50

Mrkev

kg

1,00 - 2,00

1,50 - 1,80

-

1,60 - 2,00

-

Okurky salát.

kg

1,80 - 2,00

1,80 - 2,00

1,40 - 1,60

1,80 - 1,80

3,00 - 4,00

Petržel

kg

4,00 - 6,00

4,00 - 5,00

4,50 - 4,70

4,50 - 5,00

6,00 - 7,00

Pór

kg

2,00 - 4,00

3,00 - 4,00

2,00 - 2,20

1,80 - 2,40

3,50 - 4,00

Rajčata

kg

4,80 - 5,30

5,20 - 5,40

5,20 - 5,60

5,00 - 5,00

6,00 - 6,50

Ředkvička

sv.

0,80 - 1,50

1,00 - 1,30

0,50 - 0,70

0,60 - 0,70

1,00 - 1,20

Salát

ks

0,87 - 1,25

0,62 - 0,90

0,80 - 0,90

1,00 - 1,25

0,80 - 1,00

Zelí hláv. bílé

kg

0,65 - 1,00

0,80 - 1,00

-

-

1,00 - 1,20

Zelí hláv. bílé rané

ks

1,50 - 2,50

1,50 - 1,70

1,20 - 1,40

-

-

Žampiony

kg

2,50 - 4,00

3,50 - 4,00

4,00 - 4,70

4,00 - 4,00

4,50 - 5,00

Pramen : Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 38/2001, 28.5. 2001

Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie ESP/MJ

Druh zeleniny

MJ

21.5.2001

14.5.2001

7.5.2001

23.4.2001

-

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Paprika červená

Kg

130

140

130

135

190

200

310

320

Paprika zelená (ital.typ)

Kg

90

110

80

120

90

120

180

280

Paprika zelená velká

Kg

60

70

70

75

100

110

120

130

Okurky skleníkové

Kg

35

55

35

60

40

90

90

120

Květák

Kg

40

90

80

100

60

100

45

60

Pramen: FAMMU/FAPA - Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 21.5. 2001

NTISCR

Image10.jpg

Zahraniční trhy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rajčata zlepšují funkci plic a zrak

Mezinárodní přírodovědecké symposium, sponzorované Americkou nadací pro zdraví (American Health Foundation), které bylo pořádáno v dubnu, zveřejnilo, že při výzkumu, týkajícího se redukování rizika srdečních chorob a rakoviny, bylo náhodně zjištěno, že rajčatové výrobky mohou snížit riziko poškození plic ozonem.

Studie prezentovaly další potenciální výhody konzumace rajčatových výrobků, včetně ochrany proti degeneracím sítnice, šedým zákalům a jiným očním chorobám. Právě karotenoid lykopen, který je obsažen v rajčatech, je důležitým prvkem při zlepšování onemocnění plic a zraku.

Vědci z Agentury na ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency) v Severní Karolině zjistili, že u jednotlivců, kteří byli vystaveni ozonu po dva týdny, se zvýšil obsah plicního lykopenu po konzumaci zeleninového džusu o 12 % a o 20 % se snížilo oxidativní poškození DNA u plicních buněk. Poškození tohoto typu jsou způsobena vysokým obsahem ozonu v atmosféře, což je i jedna z příčin znečištění životního prostředí.

Frederick Khachik, PhD, z Univerzity v Marylandu, prezentoval zprávu, která ukazuje, že karotenoidy včetně lykopenu chrání oči proti oxidativnímu ohrožení. Lykopen je obsažen velkou měrou v očních tkáních kromě sítnice a čoček.

(Fruit and vegetable, květen 2001)

Pěstitelé sadby bojují s hnědou bakteriální hnilobou (Xanthomonas campestris)

Významná část pěstitelů zeleniny nakupuje sadbu a tak je závislá na tom, zda tato sadba bude kvalitní a zdravá. Pěstitelé sadby zprostředkovávají nákup osiva a prodávají sadbu pěstitelům a není překvapující, že pak se potýkají s řadou problémů. Sdružení producentů a množitelů sadby se v listopadu loňského roku sešli s vedoucím odborného týmu panem Dr. Davidem Grayem, aby prodiskutovali dosavadní výsledky zaměřené na pěstování sadby.

Hnědá bakteriální hniloba košťálovin zaznamenala v posledních letech zvýšený výskyt v západní a mokřejší části Anglie, zejména na přezimujících porostech. Pan Dr. Steve Roberts řekl účastníkům semináře, že obdržel od MAFF grant, který mu umožní zkoumat a studovat epidemiologii této choroby v květákové oblasti Cornish. Řekl, že hnědá bakteriální hniloba košťálovin je způsobována bakteriálním patogenem Xanthomonas campestris patovar campestris. Rozeznává se 6 ras této choroby s ohledem na specifičnost hostitele. Z jeho zkušenosti je rasa 1 nejrozšířenější a napadá hlavní druhy košťálovin. Testy prokázaly, že tento patogen napadá i řadu plevelů rodu brukvovitých, ty však nebyly určovány s ohledem na to, že nejsou zdrojem infekce.

Teplo, mokro a vlhko jsou příznivé podmínky pro šíření ve všech vývojových stadiích, počínaje sadbou. Infekce se většinou děje hydathodami, někdy též průduchy Zřetelné jsou póry po okrajích listů košťálovin, které zasychají vlivem nedostatečného přísunu vody při současné plynulé transpiraci. Choroba se vyznačuje tím, že listy žloutnou od okraje a vytváří se ohraničení ve

tvaru „V“. Odhaduje, že jedno postižené místo dokáže nakazit až miliardu buněk.

Zdroje infekce

Studium prokázalo, že osivo je bohužel primárním zdrojem infekce. Ze 49 testovaných partií květáku byla na 25 případech prokázána přítomnost patogena, u některých partií ve velmi nízkém množství. Překvapující je, že všechny tyto partie vyhověly podmínkám zkoušek dle normy ISTA. Tento test by měl odhalit jedno infikované semeno ze vzorku 10 000 ks, za předpokladu, že nese zárodek nejméně 100 buněk patogena. Pokus provedený za účelem zjištění přenosu osivem na sadbu ukázal, že jednoduchá buňka patogena přítomna na semeni má asi 1 % šance infikovat sadbu, takže se tento postup ukázal jako nepřiměřený. Nicméně vysvětlil, že tento test byl pro osivo destruktivní a ukázal na potíže, které by při důslednějším postupu mohly znamenat vyloučení osiva z prodeje, což je ekonomicky neúnosné.

Šíření

Pokusy potvrdily, za simulovaných pěstebních podmínek, že hnědá bakteriální hniloba se může snadno šířit od jednoho infikovaného semene, aby napadla jak sousední buňky sadbovačů, tak i sadbovače přilehlé i za předpokladu, že závlaha je prováděná pohyblivým postřikovým rámem. Stupeň infekce může dosáhnout po šesti týdnech až 98 % v závislosti na intenzitě zavlažování. V protikladu k tomu se choroba nešířila, pokud se zavlažovalo spodem - kapilaritou. Práce prokázala, že efekt způsobený „oplachem“ vodními kapkami shora je nejefektivnější způsob pro šíření hnědé bakteriální hniloby při pěstování sadby košťálovin a signalizuje nutnost zkoumat podrobněji způsoby závlahy používané při pěstování sadby.

NTISCR

Image11.jpg

Zahraniční trhy

Kurzy devizového trhu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image12.jpg

Následná diskuse účastníků ukázala na to, že nebude snadné pro pěstitele změnit způsob závlahy - přechod z horní na spodní. Vyžádalo by si to náklady na vybudování perfektního povrchu, nivelaci podlah, aby bylo dosaženo stejnoměrnosti. Není to také jednoduché v důsledku dalších problémů, jakými je čistota závlahové vody, což dále vyúsťuje v otázky týkající se hygieny a desinfekce takových ploch ve sklenících.

Pěstitelé produkující zeleninu v chráněných prostorách získali již užitečné zkušenosti jak provádět vůči životnímu prostředí šetrnější způsoby desinfekce, které jsou vysoce efektivní, neprodukující škodliviny a toxické látky.

Práce ve Wellesbourne ukázaly, že partie infikovaných rostlin mohou být zdrojem šíření infikovaného materiálu, avšak pan Steve Roberts si myslí, že zbytky rostlin, použité sadbovače, kompost-substrát a použité nedesinfikované zařízení pro plnění a výsev sadbovačů byly potencionálními zdroji choroby a naléhal na pěstitele, aby zvýšili pozornost na hygienu procesu. Varoval pěstitele sadby, kteří pěstují sadbu v sadbovačích přímo na zemi ve sklenících a používají horní závlahu, že vytváří ideální podmínky pro šíření této choroby.

(Podle ZUČM, The Vegetable Farmer-December 2000, s. 20-21)

Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 31. 5. 2001

1 EUR - 34,135 Kč

100 SKK - 79,523 Kč

1 PLN - 9,926 Kč

1 DEM - 17,453 Kč

1 FRF - 5,204 Kč

1 NLG - 15,490 Kč

1 USD - 40,20 Kč

100 ESP - 20,516 Kč

Vydavatel:

Odpovědný pracovník

Komoditní manager

NTISČR

Image13.jpg

Ing. František Vaníček, CSc.

nám. ředitele VÚZE

Ing. Hana Strnadlová

Eva Vilhumová

Výzkumný ústav

zemědělské ekonomiky

tel.: 02/6273148

fax: 02/6273020

tel.: 02/22 000301

fax: 02/6273020

Mánesova 75

e-mail: vanicek@agrec.cz

e-mail: strnadlova@agrec.cz

Praha 2, PSČ 120 58

--

Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

Image14.jpg

).

V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici

Máte-li e - mailovou adresu, prosíme vás o její sdělení sl. Evě Vilhumové (t. č.: 02/22000308, e mail: vilhumova@agrec.cz) v zájmu rychlejšího doručování Zprávy o trhu zeleniny!

Děkujeme NTIS ČR

Image15.jpg

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info