Inspekce odhalila doplněk stravy obsahující velké množství zakázaných anabolických steroidů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej a distribuci doplňku stravy Young Star, protože obsahoval anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA). Laboratorní analýzy inspekce prokázaly, že ve výrobku bylo obsaženo mimořádně vysoké množství této látky, a to více než 13000 mg/kg. S tak vysokým obsahem steroidů ve výrobku se odborníci SZPI dosud nesetkali.

Výrobek Young Star prodávaný v balení po 60 kapslích je amerického původu, v České republice je jeho dovozcem společnost Starlife s r.o. se sídlem v Hostivicích. Vzhledem k tomu, že doplněk stravy byl určen i pro jiné země EU i pro trh třetích zemí, SZPI odeslala informaci o nálezu prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi.

Preparáty podobného typu, byť se v mnoha případech tváří jako léčiva, jsou podle právních předpisů klasifikovány jako doplňky stravy, které v žádném případě nesmějí obsahovat anabolické steroidy. Na obalech a etiketách doplňků stravy rovněž nesmějí být deklarovány žádné léčebné nebo preventivní účinky.

Dehydroepiandrosteron nalezený ve výrobku Young Star je uveden na Seznamu zakázaných látek a metod dopingu, který je součástí Světového antidopingového kodexu. Inspekce o nálezu zakázané látky informovala Antidopingový výbor České republiky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se od roku 2005 průběžně věnuje kontrole zaměřené na doplňky stravy a bude této komoditě i nadále věnovat zvýšenou pozornost.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info