Obilí bude méně. Kvůli velkému suchu

Mnozí zemědělci zřejmě letos sklidí méně obilí. Může za to extrémní sucho. Jen výnos pšenice by mohl být nižší až o pětinu.

Do polí na Břeclavsku už opět vyjely kombajny. Sklizeň obilí ovšem většině zemědělců tolik radosti, kolik si představovali, nedělá. A to i přesto, že žně jsou teprve na počátku.

„Sklizeň se pořádně rozjede teprve v tomto týdnu. Už teď je ale jasné, že pět týdnů sucha bude znát. Obavy z negativních dopadů máme hlavně u pšenice. Zejména na písčitých a sušších půdách bude výnos nižší. Podle mého předběžného odhadu tak o deset až dvacet procent,“ řekl ředitel Okresní agrární komory Břeclav Ladislav Sečkář.

Podle něj se pět týdnů, kdy pořádně nepršelo, projevilo na obilí tím, že konce klasů místo dozrávání začaly zasychat. A to především v sušších oblastech a na lehčích půdách. Na těžších půdách by naproti tomu neměly být následky sucha tolik patrné.

„Zatím máme jen první čísla ze sklizně ozimého ječmene. Výnosy se pohybují od čtyř do pěti a půl tuny z hektaru, což je o něco více než loni. Zatím ale není možné dělat žádné závěry. Pšenici a řepku začal na Břeclavsku sklízet teprve první podnik. Začátkem příštího týdne budeme o něco chytřejší,“ zmínil Sečkář.

Bohužel voda chybí

Sklizeň ozimého ječmene už mají za sebou například v Zemědělském družstvu Bulhary. „Výnos byl jen 4,4 tuny na hektar, což pro nás znamená mírné zklamání. Bohužel voda chybí,“ posteskl si nad nepřízní letošního počasí předseda zemědělského družstva Antonín Osička.

V tomto týdnu už se Bulharští pustili s kombajny také do jarního ječmene. „Sklizeň zatím vypadá na průměrnou, ale bilancovat by zatím bylo předčasné. Sklizeno máme teprve dvacet hektarů ze stošedesáti. Myslím si, že výnos bude o něco lepší než loni, ovšem o kolik, to si zatím opravdu netroufám odhadnout,“ krčil rameny Osička. Jak doplnil, na sklizeň pšenice je zatím ještě čas.

Úplně jiný názor má na načasování výjezdu kombajnů do porostů pšenice a řepky společnost Mikros–vín Mikulov. Její kombajny už totiž vyrazily. „Zatím to bohužel vypadá na podprůměrné výsledky. Sucho bylo velmi nepříjemné a určitě se na sklizni projeví,“ myslí si ředitel firmy Vlastimil Mihalík.

Podle něj se suché počasí odrazilo mimo jiné i v tom, že obilí dozrálo rychleji. „Letošní průměrný výnos řepky vychází na 3,2 tuny na hektar. Před rokem to bylo 3,6 tuny. Je pravdou, že v oblastech, kde řepku pěstujeme, je hodně písků. Ztráty způsobené suchem lze ale i tak jen velmi těžko odhadnout,“ vyjádřil se šéf firmy, která letos vyčlenila na řepku tři sta třicet hektarů půdy. A na pšenici osm set padesát hektarů.

„Už zkoušíme sklízet také pšenici. Zatím to vychází kolem pěti tun z hektaru, ovšem teprve jsme začali. Ještě uvidíme, jak velký výnos bude,“ podotkl Mihalík. A dodal, že je ještě hodně brzy i na vyčíslování finančních ztrát způsobených suchem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info