Prostředky státního rozpočtu a EU byly podle NKÚ poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly

Nejvyšší kontrolní úřad v těchto dnech zveřejnil výsledky své kontrolní akce, zaměřené na projekty realizované v rámci podopatření Programu rozvoje venkova LEADER+ v období od 1. května 2004 do 30. června 2008, kdy bylo vyplaceno téměř 195 milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl kontrolu téměř 20 % těchto výdajů.

Kontrola byla prováděna od srpna 2008 do března 2009 a kromě sledovaného období od května 2004 do června 2009 v případě věcných souvislostí zahrnula i období předcházející či následující. Kontrolováno bylo Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond včetně regionálních odborů se sídlem v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Opavě. Kontrola probíhala také přímo u 26 vybraných příjemců finančních prostředků.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda byly prostředky státního rozpočtu a Evropské unie v rámci opatření LEADER+ a LEADER poskytnuty a použity v podmínkami.

„Prostředky státního rozpočtu a Evropské unie byly v zásadě poskytnuty a použity v souladu se stanovenými pravidly a podmínkami. Systém poskytování těchto prostředků je funkční,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Všechny kontrolované proplacené projekty dosáhly podle jeho dalších slov svých cílů a ve všech případech byl dodržen účel projektu. „Administrace prováděná Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) a částečně i místními akčními skupinami probíhala řádně a v této oblasti nebyly zjištěny závažné nedostatky,“ uvedl Dohnal.

V závěrečné zprávě NKÚ konstatoval pouze drobnější nedostatky a s ohledem na ně doporučil zpřesnit některé postupy. Například - stanovit lhůtu pro vyřízení žádosti o proplacení výdajů projektu, která zatím nikde není stanovena. V případě pořízení drobného dlouhodobého hmotného majetku doporučil NKÚ stanovit pro příjemce finanční pomoci lhůtu vázanosti na účel, aby bylo zajištěno další využití tohoto majetku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info