Cena jablek je nízká, výkupny zavírají

Nízká cena ovoce zavírá letos na Přerovsku a Hranicku většinu výkupen a někteří tuzemští výrobci koncentrátů se obávají krachu. O džusy a mošty z jejich provozoven totiž není zájem. Jednak klesá jejich spotřeba a navíc je český trh přesycen levnými, i když méně kvalitními koncentráty ze zahraničí.

Výkupní cena jablek se dnes v regionu pohybuje kolem padesáti haléřů za kilogram.

Vloni byla přitom dvojnásobná. Důsledkem toho se na Hranicku a Přerovsku zavřely koncem září téměř všechny výkupny ovoce.

Provozovatelé nedokáží zaplatit jejich obsluhu a lidem se pro pár haléřů vůbec nevyplatí plody sbírat a někam je vozit.

Zásoby nikdo nechce

O tuzemské ovoce není letos zájem ze dvou důvodů. Jednak poklesla spotřeba ovocných šťáv a pokud už je lidé kupují, pak spíš od zahraničních výrobců. „Je to tragédie. Ceny džusů a moštů se zhroutily pod výrobní náklady. Sedíme na zásobách a nikdo je nechce,“ komentoval tragickou situaci nejen na Přerovsku například ředitel někdejšího Selika, dnes společnosti Ovexim, Radomír Kupec.

Někteří tuzemští výrobci ovocných koncentrátů jsou už prý dnes na pokraji bankrotu, ale veřejně o tom mluvit odmítají.

Zase ta krize

Současný neutěšený stav na trhu s českým ovocem je odborníky jednoznačně přičítán celosvětové krizi. „Všechno začalo tím, že Amerika přestala odebírat koncentráty z Německa, Německo ztratilo odbyty a postupně se celý problém propracoval až k nám,“ pojmenoval prvopočátek všech potíží ředitel Oveximu. Optimistické prognózy však naznačují, že v příštím roce by se měla situace na trhu s ovocem opět zlepšit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info