Analýzy odhalily listerii v lahůdkovém salátu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala výrobu firmě TOTO - výroba lahůdek s.r.o. z České Skalice, neboť v jejich výrobku laboratorní analýzy odhalily přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Jednalo se o výrobek Rumcajs salát (balení v plastovém kelímku á 140 g, datum použitelnosti 2. 5. 2010). Celkově bylo vyrobeno 30 kilogramů tohoto salátu. Firmě bylo nařízeno okamžité stažení tohoto výrobku od všech odběratelů, vzhledem k datu použitelnosti jej však spotřebitelé mohou mít ještě doma. V takovém případě inspekce doporučuje výrobek nekonzumovat.

Firma TOTO – výroba lahůdek s.r.o musí nyní na základě opatření uložených inspekcí provést celkovou sanitaci provozovny a kontrolní stěry pracovních ploch a zařízení. Současně byla z preventivních důvodů pozastavena distribuce ostatních lahůdkářských výrobků na skladě firmy, které byly vyrobeny ještě před uložením zákazu výroby.

Teprve až firma předloží vyhovující laboratorní rozbory kontrolních stěrů a výrobků, inspekce uvolní zákaz výroby a povolí další distribuci pozastavených výrobků.

Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI , tel.: +420-542426633

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info