Zemědělci: Soběstačnost ČR ve vepřovém letos klesne pod 50 pct

Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se alespoň částečně nevyrovnají podmínky tuzemských chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Novinářům to dnes v Brně řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Před vstupem země do EU v roce 2003 přitom chovatelé pokryli celý domácí trh a zhruba pětinu masa vyvezli.

"Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí. Důvod je ten, že obchodní řetězce tlačí v krizi ceny masa dolů. Zpracovatelé masa tento tlak přenášejí na chovatele. Ti pak musejí prodávat kilo masa v živé váze za 25,70 korun, náklady se přitom pohybují kolem 30 korun," řekl ČTK Veleba.

Podle něj se na trhu s vepřovým masem schyluje k takzvanému česnekovému efektu. Pokud podíl tuzemské produkce překročí určitou míru, tak se cena dováženého masa prudce zvýší, jak se to stalo v případě dováženého česneku.

V Česku je nyní zhruba 125.000 prasnic, které jsou klíčové pro budoucí chovy prasat. V roce vstupu Česka do EU jich chovatelé měli dvakrát více. "Souvisí to s nerovnými podmínkami na jednotném evropském trhu. Tuzemští zemědělci dostávají na hektar půdy jen poloviční dotace oproti západní konkurenci. V Čechách ale platí specifické podmínky, chovatelé prasat nemají žádnou půdu, a proto nedostávají dotace vůbec," řekl novinářům šéf Svazu chovatelů prasat Jindřich Macháček.

Úbytek prasnic a podíl tuzemského vepřového na trhu by podle něj zachránila částka 400 milionů korun, které by stát každý rok rozdělil mezi chovatele.

(ČTK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info