Česká zemědělská univerzita, jako jedna z prvních vysokých škol v ČR, získala prestižní mezinárodní akreditaci pro ověřování profesionálních počítačových znalostí a dovedností - ECDL Advanced.

26.11.2010 slavnostně převzal děkan Provozně ekonomické fakulty prof. Hron, z rukou prof.  Štěpánkové - předsedkyně České společnosti pro kybernetiku a informatiku, Certifikát o akreditaci mezinárodního programu ECDL Advanced.

ČZU je v současné době jediná univerzita v Čechách, která splnila náročná kritéria stanovená nadnárodní nadací ECDL Foundation a je oprávněna využívat výhody tohoto vzdělávacího konceptu a provádět příslušné testy. Program ECDL Advanced ověřuje a klasifikuje profesionální znalosti a dovednosti uživatelů kancelářských aplikací určených pro práci s textem, kalkulačními tabulkami, databázemi a prezentacemi. Úspěšní absolventi získávají certifikáty ECDL Advanced a ECDL Expert, které jsou mezinárodně uznávanými doklady jejich profesionální kvalifikace pro práci s počítačem.

Slavnostnímu aktu byli dále přítomni Ing. Chábera - manažer ECDL-CZ, proděkani pro studijní a pedagogickou činnost PEF Ing. Pelikán a PhDr. Rymešová, vedoucí Informačního a poradenského centra PEF a manažer ECDL na ČZU v Praze Ing. Jarolímek, a garant testování - zástupce vedoucího Katedry informačních technologií PEF Ing. Vaněk.

Koncept ECDL - European Computer Driving Licence (v mimoevropských zemích označovaný jako ICDL - International Computer Driving Licence) vznikl v západní Evropě jako reakce na problémy spojené s prudkým rozvojem informačních technologií. Bylo třeba definovat pojem počítačová gramotnost a stanovit objektivní minimum znalostí a dovedností, které člověk potřebuje, aby mohl informační technologie, zejména výpočetní techniku a její programové vybavení úspěšně využívat. Přínos ECDL (ICDL) spočívá v tom, že předkládá mezinárodně uznávanou, objektivní, standardizovanou a nezávislou metodu pro ověření počítačových znalostí a dovedností, a to formou převážně praktických testů v reálném prostředí.

Držitelem národní licence konceptu ECDL v České republice je neziskové občanské sdružení - Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI), která je oprávněna vydávat úspěšným absolventům příslušné certifikáty.

Zdroj: AGRIS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info