O kácení na Šumavě se zajímá EK, Česko může dostat pokutu

Evropská komise se zajímá o situaci v šumavském národním parku a o zásahy proti kůrovci. Ekologičtí aktivisté se nyní v parku pokoušejí bránit kácení stromů napadených tímto škůdcem. Informaci serveru Aktuálně.cz dnes ČTK potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle něj dotaz souvisí se šetřením ve věci stížnosti občana Evropské unie. Tiskové oddělení ministerstva uvedlo, že nyní připravuje odpověď ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí.

Podle serveru Evropská komise požádala v červnu českou diplomacii, aby jí situaci v nejcennějších chráněných zónách parku vysvětlila. Až dorazí do Bruselu odpověď, rozhodnou úředníci, jestli s Českem zahájí řízení, na jehož konci může být citelná pokuta nebo jiná evropská sankce, uvedl server a doplnil, že Šumava je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a její ochrana patří mezi priority bruselské politiky.

Připomněl, že na EK se už na jaře obrátilo několik českých nevládních organizací kvůli záměru na kácení kůrovcem napadených smrků i v nejcennějších místech Šumavy.

Aktivisté chtějí, aby se v dříve bezzásahové lokalitě nekácely napadené stromy. Tvrdí, že park postupuje protiprávně, neboť pro těžbu nemá nutné výjimky. Podle šéfa parku Jana Stráského i České inspekce životního prostředí ale nejsou třeba. Park označil ke kácení 4000 stromů. Podle správců parku je tyto stromy nutné sanovat do deseti dnů, jinak z nich vyletí kůrovec, který zlikviduje osmi až desetinásobek dalších stromů.

Dnes policisté v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy opět zasahují proti desítkám ekologických aktivistů. Zhruba 15 aktivistů se jich přivázalo ke čtyřem stromům.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info