Nový způsob pěstování brambor šetří vodu

Pokud se brambory nepěstují v hrůbcích ale v plochých řádcích, zlepšuje se efektivita zavlažování. K tomuto závěru došel odbor výzkumu amerického ministerstva zemědělství ve své zářijové zprávě „Nové směry produkce brambor“. Podle vědců se zvýšil výnos v průměru o 6 % a současně se snížila spotřeba vody o 5 %. Tím stoupla efektivita využití vody přibližně o 12 %.

Ve víceleté studii srovnávali vědci tradiční způsob pěstování v hrůbcích s pěstováním v různě širokých zvýšených řádcích. Po vytvoření hrůbků stékala voda po stranách a hromadila se v brázdách, uvádí se ve zprávě. Zde se vsakovala a rostlinám tak nebyla více k dispozici. Kromě toho vedlo pěstování v hrůbcích k silnému vymývání nitrátů, které bylo možné plochými/nízko nahrnutými řádky zredukovat. V počátcích produkce brambor v americkém státě Idaho byly brázdy využívány k zavlažování. Ačkoli většina farmářů postupně instalovala zavlažovací zařízení, neupustila od pěstování v hrůbcích, konstatovali vědci.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info