Možnosti využití závlahy u révy vinné
02.11.2011 | Zahradaweb.cz
Voda je hlavním faktorem vegetativního a generativního růstu u révy vinné. Ovlivňuje fyziologické pochody v révovém keři a biochemické změny v bobulích. Výnos hroznů a kvalitu bobule ovlivňuje schopnost adaptace révového keře na dostupnost vody ve vinici. Voda zabezpečuje transport živin z půdy do rostliny a pohyb živin v rostlině. V případě nedostatku nebo nedostupnosti vody se dostává réva vinná do stresových situací.
Stres se výrazně projevuje na kvalitě hroznů. V hroznech je nižší obsah aminokyselin, organických kyselin, případně cukrů. U bílých odrůd je negativně ovlivněno aroma bobulí. Réva vinná má snížený příjem minerálních látek z půdy, což se projevuje na nízkých hodnotách extraktu vín. V extrémních případech se je možné setkat s negativním ovlivněním vůně a chutě a výskytem UTA (netypické stárnutí). Chuť bílých vín ze stresovaných vinic je hořká, díky vysokému obsahu polyfenolů, neharmonická a krátká. Potřeba vody u révy vinné je závislá na mnoha faktorech. Jedním z nejvýznamnějších, který je v úzkém vztahu k agrotechnice, je fenologické stádium u révy vinné.
Další články v kategorii
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Účinnost přípravků proti škůdcům klesá, uvedl výzkumník (04.05.2024)
- Agrární komora chce kvůli mrazům peníze také pro pěstitele zeleniny či brambor (03.05.2024)
- Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu (03.05.2024)
- Intersucho: Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže (03.05.2024)
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- V Norsku hrozí vznik velkých kůrovcových ohnisek (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)