Chuť jablek z loňské sklizně by prý mohla být lepší než jindy
05.01.2012 | ČTK
Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by prý mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci dnešní tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku. Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Konkrétní výsledky dnešní degustace budou po spočítání známé příští týden. Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 30.4. – 1.5.2024 (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Ve funkci ředitele Vojenských lesů a statků končí Roman Vohradský (30.04.2024)