Evropa jedná o cizincích

Imigrační politika EU je neudržitelná, tvrdí generální tajemník OSN

Přechodná období by mohla být krátká, tvrdí úředník EK.

Jaroslav Lenert

Tvrdé kritice byla včera podrobena přistěhovalecká politika Evropské unie. Generální tajemník OSN Kofi Annan totiž na Mezinárodním fóru o boji proti netoleranci ve Stockholmu řekl, že unie ustupuje od svých mezinárodních závazků a zavádí protipřistěhovalecké zákony, které kontrastují s jejím bohatstvím. »Právě nyní říká Evropa na rozdíl od Severní Ameriky - ne imigrantům. Působí to dojmem, že evropští politikové přijímají populistické zákony,« řekl první muž OSN. Podle jeho názoru některé evropské státy přijaly na základě lidového odporu proti přistěhovalcům opatření, jež nejsou v souladu s ženevskou konvencí o této otázce z roku 1951.

Téměř nadšení vyvolala jeho slova u švédských představitelů, jejichž země unii momentálně předsedá. Annan je vyzval, aby se pokusili tento stav změnit, což stockholmský premiér Göran Persson rád slíbil. Švédsko má totiž jako jednu z priorit řešení otázky migrace a obchodu s lidmi a kvůli tomu svolalo na začátek března jednání příslušných ministrů členských a kándidátskýčh zemí EU. Annanovo vyjádření přivítala i švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová: »Přichází v pravý čas. Nadcházející schůzka bude rozhodující pro to, abychom splnili naše sliby o velkorysejší azylové a přistěhovalecké politice.« Otázkou však zůstává, nakolik budou takovým krokům přístupní představitelé Rakouska a Německa, jejichž obyvatelé mají značné obavy z přílivu cizinců. Na to poukázal i Persson. »Rozšiřování EU znamená, že se často rozviřuje diskuse o tom, jak proudy žadatelů o práci ze žadatelských zemí poputují do západní Evropy. Mnozí se toho bojí, ale celá tato diskuse je sama o sobě chybná,« zdůraznil. Problémem podle něj naopak může být, že vyspělé země odčerpají ze států z východu jejich kvalifikované pracovní síly.

Přibližně 450 delegátů z 50 zemí přijalo na závěr dvoudenního jednání opatření, která mají omezit šíření xenofobie. Vyjma obecných závazků k potírání tohoto jevu obsahuje i vytvoření informační sítě sestávající z předních světových advokátů, kteří budou informovat o probíhajících soudních procesech proti těm, kdo popírají existenci holocaustu nebo propagují rasistické ideologie.

Migrací v Evropě se zabývala i včerejší mezinárodní konference v Bruselu. Velkou pozornost vzbudil Richard Lewis z Evropské komise. Podle něho »ať Evropská unie prosadí jakkoliv dlouhé přechodné období pro volný pohyb pracovních sil, jeho délka se zřejmě po přijetí nových zemí čásem zkrátí, stejně jako tomu bylo v případě Španělska a Portugalska«. Migrační politika bude mít podle něho za úkol omezit ilegální přistěhovalectví a povzbudit naopak legální migraci, zvláště v některých oborech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info