Kukuřice stála manažery Aventisu místo

Američtí farmáři žalují firmu za škody způsobené geneticky modifikovaným osivem

Zřejmě první obětí geneticky modifikovaných potravin ohlásil francouzský výrobce agrochemie a léků Aventis. Jsou jimi tři čelní představitelé americké divize, kteří opustili funkce pod tlakem sílícího skandálu s upravenou kukuřicí StarLink. Analytici soudí, že spíše než přímými viníky jsou manažeři obětními beránky, kteří převzali odpovědnost za poškození image a stomiliónovou ztrátu. O místo přišel Maurice Delage, ředitel Aventis CropScience a viceprezident Ed Makowski s poradkyní Karen Weiner.

»Aventis chce zabránit dalším škodám a odchod vysokých šéfů je pokusem udělat za aférou StarLink tlustou čáru,« domnívá se James Culverwell, expert banky Merrill Lynch. Američtí farmáři loni žalovali Aventis kvůli ztrátám, když rozbory ukázaly, že část sklizně je kontaminována geneticky pozměněnou kukuřicí StarLink. Její užití je kvůli riziku alergií omezeno na krmení hospodářských zvířat. Stopy modifikované kukuřice však byly nalezeny ve více než pěti stovkách potravin na americkém trhu.

Stažení výrobků, převážně kukuřičných lupínků, z trhu a likvidaci zbylé úrody zaplatí po dohodě s farmáři Aventis. Hospodaření firmy to zatíží nejméně stovkou miliónů eur. Dopad však může být ještě citelnější. Žalobu o náhradu škody totiž podala další skupina zemědělců, která se domáhá stejné kompenzace. Ve věci se navíc angažují i zástupci Japonska, kde je StarLink na rozdíl od USA zakázán i pro krmení hospodářských zvířat. Také tam se totiž vyskytly případy, kdy zásilky americké kukuřice obsahovaly stopy pozměněné kultury z laboratoří Aventisu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info